НОВИНИ

Предлагат нов текст в проекта за промяна на наредбата за обществени обсъждания

Нова наредба за обществените обсъждания предложиха неправителствени организации. Според тях действащите от 2007 година досега правила са неефективни и не дават достатъчна тежест на заявеното обществено мнение. Предстои тексът да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 24.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Причина за изработването на новата наредба е, че много често хората не разбират специализираната информация, времето за даване на мнения е малко, а обществените обсъждания са в работно време и гражданите не могат да участват.

Радостина Петрова, "Велоеволюция"
"Има недостатъци. Те са много конкретни и се коренят основно във вземането на мненията на хората. Затова че допитванията не са представителни и ние смятаме, че не могат да бъдат основание за вземане на решение."

Гражданските организации изразиха мнение, че при емблематични проекти е задължително да се търси мнението на гражданите. Друг проблем е ненавременното информиране.

Васил Маджирски, Съюз на на урбанистите в България
"Под достатъчно навреме, ние разбираме не както е сега - да се обсъжда един готов обект, често пъти проект. А това обсъждане и консултацията да започне в ранен етап, още преди да бъде избран вариант за определен проект."

До идеята за изработването на нова наредба се стигна, след като през юни новоизбраният главен архитект на София Здравко Здравков обяви, че промяната ѝ ще е един от основните му приоритети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бистрица отново излязоха на протест срещу имотните измами
В Бистрица отново излязоха на протест срещу имотните измами
Т. Петкова: Плащанията за АЕЦ Белене не са извършени в мандата на Добрев
Т. Петкова: Плащанията за АЕЦ "Белене" не са извършени в мандата на Добрев