НОВИНИ

Предлагат нови варианти за такса "смет"

Тези, които изхвърлят повече боклук, да плащат повече. Този принцип е залегнал в готвените промени за начина, по-който ще заплащаме такса смет. Законодателят предлага няколко варианта как да стане това - по брой живущи, вместимост на контейнери или чували за смет - нито един обаче не среща всеобщо одобрение. Ще плащаме ли повече и на каква база да става това, вижте в репортажа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:41, 08.09.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Същата услуга, но срещу повече пари. Това най-вероятно ще се окаже факт за семействата в периферните квартали на големите градове. Сега има значение данъчната оценка на имота. Така обаче се стига до парадокса - сам човек в жилище на центъра да плаща двойно повече от многочленно семейство в по-краен квартал. Именно броят на хората в домакинството най-вероятно ще стане водещ при новата методика за големите градове.

В този случай четиричленното семейство на Ангелина вместо 30 лева такса "смет", вече ще заплаща около 340.

Ангелина Колева: Цялата цел естествено е да ни взимат повече пари. Знаем, че институциите в България нямат никаква комуникация помежду си, кой ще следи колко души живеят или не живеят там, при всяка промяна трябва ние да отидем вероятно, което пак е ангажимент от наша страна и вместо това по някакъв начин да ни облекчава, то ще ни натоварва.

Нямам как да е справедливо, смята Ангелина. Ако се гледа само броят на живущите, домакинствата не се стимулират да изхвърлят по-малко боклук.

Ангелина Колева: Никой не би уважил това, че точно моето семейство прави много по-малко боклук от друго двучленно семейство, което пие ПВЦ бутилки бира и нонстоп изхвърля бутилки или пие вода, която не е чешмяна и изхвърля пластмаса, тоест това по никакъв начин няма да може да се контролира, моето старание отива на вятъра.

Общините също приемат промените с резерви.

Теодора Дачева - зам. изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България: Притесненията ни са свързани и с трите варианта, които ни предлага законопроекта, защото във всеки от тях ние откриваме редица практически проблеми.

Вторият вариант за изчисление на такса смет е по брой използвани торби за боклук. Общините вече изразиха опасения, че така ще се увеличат нерегламентираните сметища.

Ангелина Колева: Всеки човек иска по-малко пари да изхарчи. Щом ще ми броят чувалите, просто няма да го видят моят чувал.
Теодора Дачева - зам. изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България: Не виждаме работещи механизми за контрол на количеството закупени торби за отпадъци тяхното изхвърляне, да не говорим, че преминаването на такъв вид сметосъбиране и сметоизвозване предлопалага помещения за съхранение на тези торби.

Последният вариант е вместимост на самите контейнери. Приложим е обаче за малките населени места с еднофамилни сгради. В село Българчево Симеон и Магда Стоянови следят темата по новините. Сега плащат по-малко от 10 лв за събирането на боклука. Ако в селото се въведе този последен вариант, се надяват да не плащат повече.

Общините сами трябва да изберат на каква база ще се плаща. Те настояват обаче, това да се случи с отсрочка, за да се изчистят всички неясноти от законопроекта и най-вече да има време да убедят гражданите, че може да се наложи за същата услуга да плащат в пъти повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Кресна подкрепя строителството на AM “Струма” чрез разделяне на трафика
Община Кресна подкрепя строителството на AM “Струма” чрез разделяне на трафика
Тази вечер е финалът на лятното кино на БНТ1 с прожекция на „Слава“ в София
Тази вечер е финалът на лятното кино на БНТ1 с прожекция на „Слава“ в София