НОВИНИ

Предлагат връщане на таксите за детските градини в Търговище

Детските градини в Търговище отново са на път да станат платени, след като преди година и половина таксите бяха премахнати. Общината предлага от 1-ви август родителите да внасят такса от 2 лева на ден за присъствие. Основният мотив за връщане на таксите е да се подобри храненето и материалната база в детските заведения. Граждански организации се възпротивиха на идеята и прогнозираха отлив на деца от забавачките.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
17:45, 14.07.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Досега Общината поемаше изцяло издръжката на около 1800 деца от 29 градини в града и селата. Тя възлиза на близо 1 милион лева годишно, а държавата дотира детското образование с още 4 милиона лева. Предложението на общинската управа е да се въведе такса от 2 лева на присъствен ден за малките групи. А за предучилищните - да се доплаща 1,55 лева.

Валентин Велчев, зам. кмет на Община Търговище: „Въвеждането на таксата от 1-ви август ще отиде единствено за подобряване на храната и за текуща издръжка в детските завадения.”

Според Невена Маджарова, която е председател на едно от гражданските сдружения, се очаква отлив на деца и то в по-малките населени места, където необходимостта от включване на децата в детските градини е най-голяма.

От Общината се надяват с връщането на таксите да спре незаконното събирането на пари от родителите за санитарни материали и подобряване на битовите условия в градините. Предложението влиза за решение на предстоящата общинска сесия в края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западни държави евакуират своите граждани от Южен Судан
Западни държави евакуират своите граждани от Южен Судан
Нинова предизвика премиера да се изправят един срещу друг на президентския вот
Нинова предизвика премиера да се изправят един срещу друг на президентския вот