НОВИНИ

Предлагат задължителна медиация при бракоразводните дела

Магистрати предлагат медиацията да стане задължителна при бракоразводните дела. Искането е заради т. нар. "синдром на родителското отчуждение", което представлява злоупотреба с родителска власт спрямо децата.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
08:57, 27.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Синдромът на родителското отчуждение е емоционално насилие от страна на единия родителите над детето и над другия родител.

Ванухи Аракелян - председател на Апелативен съд-Варна: За Синдром на родителското отчуждение говорим, когато дете под давление на единия родител възневидява другия, приемайки го за свой враг.

В едно разпадащо се семейство децата често се превръщат в средство на единия родител за наказание и тормоз на другия. В тази непочтена игра обаче потърпевши са най-вече децата, защото след развода контактът им с майката или с бащата се прекъсва.

Елизабет Тодорова - медиатор: Това дете рано или късно ще трябва да създаде семейство, ще трябва да бъде родител. Неговата ценностна система вече работи на база една ценностна система, изградена в ранна детска възраст от този отчуждаващия родител за отношенията мъж - жена.

Според някои магистрати, медиацията трябва да стане задължителна при бракоразводните дела. Това би помогнало на родителите да разпределят ангажиментите си спрямо децата без да упражняват емоционален тормоз върху тях. Други обаче казват, че тази мярка е крайна.

Десислава Жекова - зам.-председател на Районен съд-Варна: Медиацията един от основните ѝ смисли е тя да се осъществява доброволно. И знаете споразумение не можем да натрапим.

От откриването на Центъра за медиация във Варна преди 3 години досега са проведени 40 медиации за дела по Семейния кодекс. За 16 от тях са постигнати споразумения. Специалистите са категорични, че при тежки форми на родителско отчуждение медиацията не може да помогне. Тогава съдът трябва да назначи консултация на родителите с психолог или психиатър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Невестино изработва игри и забавления за децата от ненужни вещи
Мъж от Невестино изработва игри и забавления за децата от ненужни вещи
Военното министерство започва кампанията Бъди войник
Военното министерство започва кампанията "Бъди войник"