НОВИНИ

Предложение: "Иракли", "Корал" и "Карадере" да не бъдат давани на концесия

Плажовете "Корал", "Иракли" и "Карадере" да не бъдат отдавани на концесия или под наем, а на тяхна територия да не се извършва никаква стопанска дейност. Това предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. С промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие отдаването на концесия се прехвърля от Министерството на регионалното развитие към Министерството на туризма.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:29, 11.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Дългогодишните битки да бъдат запазени плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли", оказва се, могат да приключат със замах, ако се приемат промените в Закона за черноморското крайбрежие. С предложението си управляващите въвеждат нова категория "плаж за природосъобразен туризъм". На такъв плаж ще са забранени всякакви заведения и актракциони.

Найден Зеленогорски - председател на Комисията по регионална политика - НС, РБ: Върху тези плажове няма да се допуска развиването на стопанска и търговска дейност, като по този начин ще се намали човешката намеса върху тяхното състояние и ще се гарантира запазването им като природен ресурс.
Ирена Коцева - зам.-председател на Комисията по регионална политика - НС, ГЕРБ: Днес с нашите законодателни инициативи, ние казваме, че върху тези плажове няма да има концесии, те няма да бъдат отдавани под наем и това го правим не само, за да задоволим исканията на хора, които се бориха години наред за това нещо да го има.

Промените в закона са съгласувани с регионалния министър Лиляна Павлова и с министъра на туризма Николина Ангелкова. Предвижда се морските плажове да бъдат обособени в 4 групи спрямо характеристиките и предназначението им.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Така че е възможно това да се случи между първо и второ четене, включително сме включили разпоредба, която да регулира къмпингуването.

Идеята за глобалния изход за запазване на трите плажа идва след среща с регионалния министър преди близо месец. Тя е свикана по повод поредния протест, този път за "Корал". Тогава кандидат-концесионери на обявения за първи екоплаж у нас се хванаха за гушите, а концесионните такси се оказаха твърде високи, за да бъдат покрити при еко рестрикциите.

Атанас Русев - "Да запазим Корал": И на тази среща всъщност представихме една идея тези 3 плажа "Корал", "Карадере" и "Иракли" да бъдат обособени в отделна категория плажове, които да бъдат защитени.
Кирил Петков - "Да запазим Корал": Колко хубаво ще бъде когато се говори за българското Черноморие да не се говори за пиянските истории на Слънчев бряг и Албена и Златни пясъци, а да се говори за природни плажове, където хора от цял свят могат да се насладят на истинските дюни, да си почиват без някой да тича при тях за 20 лв. да им иска за чадър.

Природозащитниците се надяват депутатите да гласуват промените в закона и така на дело да демонстрират волята си да запазят природата по Черноморието ни. От ГЕРБ и Реформаторите пък очакват подкрепа от всички парламентарни групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Лифтовете са най-екологичния вид транспорт
Николина Ангелкова: Лифтовете са най-екологичния вид транспорт
Едва 40% от обектите работят по новата система за следене на пътя на дървесината
Едва 40% от обектите работят по новата система за следене на пътя на дървесината