НОВИНИ

Предложение за ограничаване на гласуването на българи в чужбина

Служебният кабинет е с предложение за ограничаване на гласуването на българи в чужбина. В заложените законодателни промени, които са предложени за обществено обсъждане, се предлага въвеждането на уседналост за парламентарни и президентски избори. Според експерти, по този начин може да се стигне до почти пълна отмяна на вота в чужбина. Законопроектът предвижда още по искане на главния прокурор - ЦИК да изважда партии, коалиции и инициативни комитети при определени нарушения. Предложенията са качени на сайта на Портала за обществени консултации и на интернет страницата на Министерството на правосъдието. """""" Тихомир Игнатов потърси мнения по законопроекта.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:21, 04.04.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Проектът за промени в Закона за българското гражданство предвижда българите, които не са живели в страната ни три месеца преди вота, да не могат да гласуват на парламентарни и президентски избори. Сега уседналост се изисква при вота на местни и европейски избори. Политологът Димитър Димитров е един от критиците на законопректа. Според него, някои от текстовете са неизпълними.

Димитър Димитров, политолог: Ако се въведе такава норма тя силно ще ограничи гласуването в чужбина, но на практика няма как да се установи кой е живял в страната през последните три месеца. Всеки може да е живял два месеца в чужбина на територията на ЕС, да е заминал със самолет, да се е върнал и това не се отбелязва никъде.

Според социалога Кольо Колев предложенията за ограничаване на гласуването на сънародниците ни в чужбина са правилни, но не са достатъчно ефективни. По думите му секции в чужбина не трябва да има, а правото на глас да се упражнява само в страната. И според него не е ясно как ще се следи уседналостта.

Кольо Колев, социолог: Те определят как да живеем ние тук. Те живеят там, а ще определят къде да отиват нашите пари, вашите, моите, парите от нашите данъци. Едно от решенията също така е изборите да се провеждат в делничен ден във вторник. Обявява се за почивен ден и айде да видим как някой, който работи в чужбина ще си вземе точно във вторник почивен ден, за да гласува.

Служебният кабинет предлага още да се заличават регистрациите на партии, които включват религиозни институции и техни представители в предизборната си кампания и агитират на чужд език. Ако законопроектът бъде разгледан и приет от 44-я парламент ще бъде забранено и партиите да получават финансиране от лица, които не са български граждани. Според експерти промените ще засегнат основно битката за изселническия вот от Турция.

Димитър Димитров, политолог: Много от идеите са свързани с детайли на регистрацията и участието на партия ДОСТ на последните избори. Това е някакъв вид провокация.
Кольо Колев, социолог: Просто за съвсем малко не се случи това, от което мнозина се опасяваха, а именно, че в България ще има не партия на българските турци, а директно турска партия проводник на интересите на друга държава.

От Министерството на правосъдието заявиха, че ще коментират законопроекта, след като мине 14 дневния срок за обществено обсъждане. Оттам посочват, че според решение на Конституционния съд изискването за уседналост не е "дописване на Конституцията" и предложените промени имат за цел да гарантират суверенитета на България при провеждането на избори, както и да гарантират по-ефективното прилагане на забраната за използване на религията за политически цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна правна информация за  жителите на Благоевград
Безплатна правна информация за жителите на Благоевград
По-голям избор от предмети за втора матура ще имат зрелостниците тази година
По-голям избор от предмети за втора матура ще имат зрелостниците тази година