НОВИНИ

В ЕП се договориха: Командированите работници да са с еднакво възнаграждение

Командированите в чужбина работници трябва да получават еднакво възнаграждение за еднакъв труд, независимо от коя страна идват. За това се договориха евродепутати от Комисията по заетостта и социалните въпроси, които приеха предложения за промени в директивата за командированите работници.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:57, 17.10.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Директивата за командированите работници вече години наред е обект на спорове между страните от Източна и Западна Европа. Заради разликата в облагането в различните държави, гражданите на страни като България и Румъния, които са изпратени работят в чужбина плащат по-ниски данъци и социални осигуровки от местните.

Така те се превръщат в евтина работна ръка за западните фирми, което води до социален дъмпинг. Според промените в директивата, приети от евродепутатите, изпратените в чужбина работници ще получават еднакво възнаграждение за еднакъв труд, независимо от края страна идват. След 24 месеца в страната, в която се намират, те ще бъдат третирани като местни работници.

Агнес Йонгериус - евродепутат от групата на социалистите и демократите: "Тези промени са за всеки, който се опитва да играе по правилата, както и за компаниите, които се опитват да правят бизнеса си по честен и справедлив начин. Така ние спираме нелоялната конкуренция, ние спираме социалния дъмпинг и гарантираме на командированите работници, още от първия им ден, ще те ще бъдат третирани еднакво".

Средствата за пътуване и нощувка ще да бъдат покривани от работодателя или включени в заплатата. 24-месечният срок на командироване може да бъде удължен, ако компанията, изпратила работника, се нуждае от допълнително време за извършването на дейността си.

Елизабет Морин-Шартие - евродепутат от групата на Европейската народна партия: "Покриването на разходи ще трябва да бъдат изчислявано според цените в страната, в която се работи, а не според тези на страната на произход. Това означава, че сандвичът на унгарския командирован работник във Франция няма да бъде калкулиран според цената на сандвич в Унгария, а според цената на сандвича във Франция."

За да влязат в сила предложенията на комисията, трябва да бъдат бъдат гласувани от Европейския парламент и одобрени от Съвета на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтът по улица Монтевидео ще приключи до 15-и декември
Ремонтът по улица "Монтевидео" ще приключи до 15-и декември
Ураганът Офелия и слънцето в Холандия днес
Ураганът "Офелия" и слънцето в Холандия днес