НОВИНИ

Родители поискаха реформа в образованието

Парламентарната комисия по образование и Комисията по жалбите разгледаха съвместно предложенията на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система,които са подкрепени с хиляди подписи. Основните искания- Превенция на насилието в детските градини и училища и въвеждане на мандатност на директорите. Още от Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:00, 09.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Промяна и то сега. Подкрепена с подписите на хиляди. Мотивирана от две снимки, но ненужна според институциите.

Христина Колева - Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система :Този случай на моето пребито дете доказва обратното.

14 мерки, които да подобрят системата и разминаване между позициите на гражданите и властта при повечето от тях.

Венета Арабска -Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Видеонаблюдението се ползва обаче не за да се предотвратят случаите на агресия и насилие, а за да се види кой ученик прави бели, за да може родителите му да платят щетите. Синът ми беше бит на два пъти по коридорите.
Таня Михайлова - зам. министър на образованието: Видеонаблюдението е полезно, когато се касае сигурността в рамките на учебното заведение, но все пак трябва да се съобразяваме с конституцията.

Дефицити в системата има, но пари няма, кадри също. Така от министерството обобщиха ситуацията.

Екатерина Генова- Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Имам приятелки с деца със СОП, децата им са обследвани преди една година. Все още с децата не работи никой в детската градина. Затова пуснете ни вътре като лични асистенти на децата.
Таня Михайлова - зам. министър на образованието: Това поражда и допълнително други въпроси, свързани със сигурността в класната стая или групата, също така с хигиенните разпоредби, с изискванията за здравословна среда.

Мандатност на директорите, методики за подбор на служителите, промяна на адаптационния модел в яслите, адекватно финансиране на системата - предложения, които не срещнаха одобрение, но депутатите настояха да не се забравят и добрите примери.

Ирена Анастасова - член на Комисията по образование, ПГ БСП: Хората вече не искат да стават директори, не искат да стават и учители. Това е истината.
Галя Захариева - член на Комисия по образование, ПГ ГЕРБ: За мен е много важно във вашата гражданска позиция да открия уважението към българския учител.

8 милиона от бюджета на министерството ще послужат за осигуряване на специалисти - логопеди, ресурсни учители и психолози.

Венета Арабска -Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Специалисти изготвят менютата, специалисти ли измислиха госпожо филийката с локум в градината? Вие бихте ли яла филийка с локум?

Депутатите гласуваха "за" продължаване на дискусията в специална работна група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази неделя започва петият сезон на „България от край до край“
Тази неделя започва петият сезон на „България от край до край“
Задържаха двама полицаи и четирима наркодилъри в Стражица
Задържаха двама полицаи и четирима наркодилъри в Стражица