Министерството на културата и Столичната община предлагат промени в закона за опазване на културното наследство. Целта е да се избегнат случаите на унищожаване на знакови за историята и архитектурата сгради в София. Промените ще бъдат внасяни и гласувани в парламента на части, за да не се блокира действието на актуалния закон.

София

Преди около седмица беше разрушена красивата къща с кула в Лозенец. Тя беше със свален статут на паметник на културата, който не можа да възстанови, заради намеси в оригинарната архитектурата на къщата и вида на околното пространство.

Боил Банов, министър на културата: До къщата са застроени 5-етажни нови блокове, оказва се че има нова външна стълба, бетонна, която няма нищо общо със структурата на къщата. Има ред други намеси..

Според общината, обаче, с исканите промени в законодателството, случаи като този, ще може да бъдат избегнати.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Смятаме, че когато гражданството в даден квартал харесва, възприема някакъв обект като знаков за квартала или ценен исторически, този обект трябва да има статут, без значение, дали съседните сгради са се променили.

Министърът на културата увери, че друга спорна сграда - царските конюшни, която е без статут на паметник на културата, ще го получи и ще бъде запазена. Там са се пазели каляски от времето на цар Фердинад, които сега са в музея за история на София. Те могат да бъдат върнати там след реставрирането на обекта от неговите собственици.

Боил Банов, министър на културата: Надявам се собствениците, с които ще водим разговорите, да узреят за подобен род партньорство. Ако това например стане търговски обект, експонирането там на каляски и оригинални файтони би повишило неговата привлекателност неимоверно.

От Министерството на културата и столичната община увериха, че ще бъдат реставрирани и възстановени къщата с ягодите, къщата на арх Фингов и т. нар. двойна къща на бул. В. Левски. За реални стимули за собсвениците на сгради, паметници на културата ще настояват от общината при предлаганите промени в закона за културното наследство, тъй като тежките наказания, които се прилагат в момента, не дават желаните резултати.