НОВИНИ

Предложенията на Лондон за сделката с Брюксел

Британският премиер Борис Джонсън остана твърдо на позицията, че страната му напуска Европейския съюз в края на месеца при всички случаи. Пред делегатите на конференцията на Консервативната партия в Манчестър, Джонсън не очерта конкретни предложения за излизане от задънената улица и постигане на сделка с Евросъюза. Предложенията обаче са изпратени в Брюксел и се очаква отговорът на Евросъюза. Какво предлага Лондон - обобщава Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон.

bnt avatar logo
от В. Паунов, кореспондент на БНР
20:38, 02.10.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Най-важната част от новите британски предложения за сделка с ЕС несъмнено е замяната на „предпазния механизъм“ за ирландската граница. А те предвиждат по същество оставането на Северна Ирландия в общия европейски пазар за селскостопански и индустриални стоки, без обаче провинцията да остава в митническия съюз.

Важно уточнение е, че северноирландският парламент - Стормонт - първо трябва да одобри такова споразумение и ако го одобри впоследствие да гласува на всеки четири години дали да го продължава. Точно тази клауза за времево ограничение обаче едва ли ще се хареса в Брюксел. В писмото, адресирано до председателя на Европейската комися Жан-Клод Юнкер, Борис Джонсън пише, че „предложенията отразяват взетото решение от народа на Обединеното кралство да напусне ЕС, като прагматично решава последиците за Северна Ирландия и Република Ирландия.

Думата сега ще имат експертите в Брюксел, които ще се произнесат доколко такова предложение е приемливо за ЕС. В Лондон обаче лидерът на основната лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че последният план на Борис Джонсън е по-лош от сделката на Тереза Мей. По-рано делегатите на конгреса на торите бурно аплодираха техния лидер за твърдото му намерение всичко да приключи на 31 октомври, защото целият свят иска Брекзит да бъде решен възможно най-скоро.

Борис Джонсън, министър - председател на Великобритания: Излизаме от Европейския съюз на 31 октомври, каквото и да става. Нека да приключим с Брекзит. Можем, трябва и ще го направим, при все, че Законът за капитулацията не улесни нещата. Ще работим за сделка с нашите приятели от Европейския съюз. Но каквото и да стане, трябва да науснем до края на октомври.

Джонсън заяви пред депутатите, че иска сделка, дори че обича Европа, но ако конструктивните и разумни предложения на Лондон не бъдат приети алтернативата е само една - излизане от ЕС без сделка. Някои политически наблюдатели на Острова смята, че премиерът се опитва по този начин да прехвърли вината на Брюксел в случай, че сделка не бъде постигната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са реакциите в Брюксел след предложенията на Джонсън за Брекзит
Какви са реакциите в Брюксел след предложенията на Джонсън за Брекзит
Изслушват в ЕП спорни кандидати за еврокомисари
Изслушват в ЕП спорни кандидати за еврокомисари