Номинираният за министър-председател на Италия Карло Котарели обявява днес състава на експертното правителство, който трябва да бъде подложен на вот на доверие от парламента.

© БТА / AP Photo / Virginia Mayo

Бившият финансист от Международния валутен фонд беше приет от президента Серджо Матарела, който първи трябва да одобри министрите. Очаква се кабинетът "Котарели" да бъде отхвърлен от популисткото движение "5 звезди" и националистите от "Лигата", които заедно имат мнозинство в двете камари на парламента. В такъв случай ще се стигне до нови предсрочни избори наесен. Междувременно централната банка на Италия подкрепи проевропейската позиция на Матарела и предупреди, че политическата криза може да хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната.

Иняцио Виско, гуверньор на централната банка на Италия: Правилата на работата ни могат да бъдат дискутирани и критикувани. Те трябва да бъдат подобрени. Но не можем да пренебрегнем изискванията на конституцията ни - защитата на вложителите, балансът на сметките, спазването на споразуменията. Преди всичко не бива да забравяме огромния риск с няколко хода и много бързо незаменимото доверие в силата на нашата страна, която, независимо от някои дребнави и небалансирани решения, е голяма - и на икономическо, и на гражданско ниво.