НОВИНИ

Предпазват ли фрапиращите картинки срещу тютюнопушенето?

Според Европейския съд по правата на човека снимката на един човек е част от неговото лично пространство и не може да се ползва безразборно. Може ли да се видим без съгласие върху цигарените опаковки, какви права имаме в този случай и къде да сигнализираме?

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:14, 08.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

До 20 май 2017 година по изискване на Европейската комисия всички продавани цигари трябва да имат картинка върху опаковката, която има за цел да откаже пушачите от вредния навик. Голяма част от фрапиращите снимки съдържат и образи на хора. През последната седмица обаче се появиха и такива, които разпознаха себе си или свои близки върху тях, както у нас, така и в други държави от Европейския съюз.

Александър Кашъмов, адвокат: "Ползването на образ без съгласие, без знание на човек и без никакъв обществен интерес, т.е. не се коментира негово действие или нещо такова, е абсолютно недопустимо и би трябвало това да води до съответни искове за обезщетение".

Фрапиращите картинки обаче очевидно не са адекватна превенция срещу тютюнопушенето.

;

Табакерата, която в миналото е била израз на социален статус, на стил и класа, днес отново добива популярност. Този път обаче хората прибягват до нея, за да скрият стряскащите картинки върху цигарите.

Теодора Драганова, продавач-консултант: - Хората се стряскат и не им харесва. - Увеличила ли се е продажбата на табакери и търсенето им?- Да, определено се увеличи. Търсят се много табакери, търсят се т.нар. за еднократна употреба картонени кутийки.

Докато някои избират табакери или еднократни картонени кутийки, други хора се справят с проблема с пакетче тютюн и свиване на цигари. В Италия пък са намерили друго решение. Вместо фрапиращи картинки, те използват закачливи надписи, като например: Кутия цигари за 5 евро и 40 цента - ако спестите тези пари, за 2 години ще имате достатъчно за нов силиконов бюст. Според пушачите обаче каквито и кампании срещу никотина да се въведат, страстта от пушенето ще ги победи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Деня на европейското арт кино
Преди Деня на европейското арт кино
Външно: Много полети от и за Гърция ще бъдат отменени заради стачка
Външно: Много полети от и за Гърция ще бъдат отменени заради стачка