Полицията в Ню Йорк арестува 37 годишен мъж, който влязъл в катедралата Свети Патрик с две туби бензин, запалителна течност за барбекю и запалки. Властите обявиха, че е твърде рано да се говори за тероризъм, мотивите на заподозрения все още се изясняват.

Заподозреният бил спрян от охраната, а част от горивото, което носел, се изляло пред вратата на църквата. Пред дошлите полицаи той заявил, че микробусът му е останал без бензин и минава през храма напряко, за да стигне до него. Арестът е извършен след като станало ясно, че резервоарът не е празен. Полицията определя случая като "много съмнителен".

Джон Милър - полиция на Ню Йорк: Прибавете подпалването на знакови обекти у нас и пожара в Нотр Дам тази седмица, както и целия шум около тези събития.

Тази седмица 21-годишен мъж бе обвинен в престъпления от омраза за подпалването на три афроамерикански църкви в Луизиана между 26 март и 4 април. Храмът "Свети Патрик" е седалище на католическия архиепископ на Ню Йорк. Сградата е построена през 1878-ма. След последните възстановителни работи са инсталирани системи за пръскане на вода, а дървеният покрив има облицовка за забавяне на горенето.