НОВИНИ

Предприемат извънредни мерки за справяне с насилието над лекари

Извънредни мерки за справяне с насилието над лекари и медицински лица ще бъдат взети незабавно. Затова се разбраха на среща при главния прокурор министрите на вътрешните работи и на здравеопазването, както и представители на големите болници у нас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:10, 17.07.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Управляващите, главният прокурор и шефовете на болниците се разбраха за три групи от спешни мерки. Първо лечебните заведения ще направят анализ на ситуацията в спешните им отделения. Събраните данни ще бъдат предадени на Министерството на вътрешните работи.

проф. Венцислав Мутафчийски, изп. директор на ВМА: Имаме пълно разбиране, че не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност и имаме определени обязаности в тази насока. На първо време - анализ къде са най-критичните ситуации за такива инциденти с пациенти или близки до пациенти и организиране на съответната охрана и видеонаблюдение.

Така по-лесно след възникване на нападения, ще може да се предоставят съответните доказателства пред съда. Анализът на мерките ще обхваща не само, това, което трябва да направят МВР, но и частните охранители в болниците.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И ние заедно с тях, отиват нашите представители, те извикват фирмите, които охраняват, представители на администрациите на болниците и ни казват тесните места, където най-много се случват такива случаи, са това и това и им казваме в такъв случай какво се прави - дали трябва да е такава камерата, или трябва да бъдат две или паник бутона, не трябва да е такъв, а по-голям. Тези предписания ще бъдат стандартизирани.

След като бъдат изяснени нуждите от техника, здравното министерство ще обяви обществена поръчка.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички екипи - медицински, с паник бутони, с джипиес системи, възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията.

Прокуратурата пък ще забърза своите производства свързани с насилие над медицински лица.

Сотир Цацаров, главен прокурор: От прокуратурата мерките, които ще бъдат направени ще бъдат указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзката с управителите на болничните заведения, в които спешни приемни центрове. Целта е да се създаде механизъм, връзка между болница, прокуратура, МВР и съответните териториални поделения, който да обезпечи незабавната реакция при посегателство над медицински специалисти.

Цацаров обаче призова да не се разчита само на репресии и строги наказания за предотвратяване на насилието над лекари. Необходимо е цялото общество да се ангажира с този проблем.

Предстои първите мерки да бъдат факт още през ноември тази година. Все още няма разчети колко ще струва това на данъкопладците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид синтетични наркотици се разпространяват във Варна
Нов вид синтетични наркотици се разпространяват във Варна
Kнигата 180 мига Безсмъртие
Kнигата "180 мига Безсмъртие"