Извънредни мерки за справяне с насилието над лекари и медицински лица ще бъдат взети незабавно. Затова се разбраха на среща при главния прокурор министрите на вътрешните работи и на здравеопазването, както и представители на големите болници у нас.

Управляващите, главният прокурор и шефовете на болниците се разбраха за три групи от спешни мерки. Първо лечебните заведения ще направят анализ на ситуацията в спешните им отделения. Събраните данни ще бъдат предадени на Министерството на вътрешните работи.

проф. Венцислав Мутафчийски, изп. директор на ВМА: Имаме пълно разбиране, че не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност и имаме определени обязаности в тази насока. На първо време - анализ къде са най-критичните ситуации за такива инциденти с пациенти или близки до пациенти и организиране на съответната охрана и видеонаблюдение.

Така по-лесно след възникване на нападения, ще може да се предоставят съответните доказателства пред съда. Анализът на мерките ще обхваща не само, това, което трябва да направят МВР, но и частните охранители в болниците.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И ние заедно с тях, отиват нашите представители, те извикват фирмите, които охраняват, представители на администрациите на болниците и ни казват тесните места, където най-много се случват такива случаи, са това и това и им казваме в такъв случай какво се прави - дали трябва да е такава камерата, или трябва да бъдат две или паник бутона, не трябва да е такъв, а по-голям. Тези предписания ще бъдат стандартизирани.

След като бъдат изяснени нуждите от техника, здравното министерство ще обяви обществена поръчка.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички екипи - медицински, с паник бутони, с джипиес системи, възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията.

Прокуратурата пък ще забърза своите производства свързани с насилие над медицински лица.

Сотир Цацаров, главен прокурор: От прокуратурата мерките, които ще бъдат направени ще бъдат указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзката с управителите на болничните заведения, в които спешни приемни центрове. Целта е да се създаде механизъм, връзка между болница, прокуратура, МВР и съответните териториални поделения, който да обезпечи незабавната реакция при посегателство над медицински специалисти.

Цацаров обаче призова да не се разчита само на репресии и строги наказания за предотвратяване на насилието над лекари. Необходимо е цялото общество да се ангажира с този проблем.

Предстои първите мерки да бъдат факт още през ноември тази година. Все още няма разчети колко ще струва това на данъкопладците.