НОВИНИ

Предприемат мерки срещу натрапчивите реклами в София

Нови наредби за градското пространство в София. Светещите реклами и търговските послания по фасадите ще бъдат ограничени, а обемните надписи по покривите в центъра на града ще изчезнат напълно. Ескплоатирането на рекламните съоръжения ще се намали от 10 на 5 години, а разстоянията между билбордовете ще се увеличат. По думите на главния архитект на София Здравко Здравков столицата прилича на битпазар и е нужно да бъда намален "визуалният шум".

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:06, 21.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Въпреки сериозния отпор на бизнеса, рекламите по покривите в центъра ще бъдат премахнати напълно.

Няма място за покривна реклама срещу Народно събрание или обектите в национално значение, които се намират в центъра.

Новата система от стандарти за цветове и материали има за цел столицата ни да се превърне в модерен европейски град. Сериозни ще са изискванията и за използването на публичните пространства.

Това са летните градини, включително и магазините за плод и зеленчук, които разполагат пред фасадите си касетки, щайги и кутии за банани, всичко това желаем да го подредим.

Основната цел е да се разширят пешеходните пространства и веломрежата. Предстои реконструкция на пространствата около Централната гара и площад "Св. Неделя". Ще бъдат изградени и надлези на Околовръстното шосе. Главният архитект на София посочи като голям проблем реституираните ниви, които вече са на територията на урбанизирана София. Така и малкото незастроени площи в кварталите се оказват частни терени и няма как да бъде възпрепятствано строителството.

Не се намираме 44-та година, и аз не мога като г-жа Иванчева да ви обещая, че ще екскулпира всички имоти, в крайна сметка партизаните отдавна слязоха от балкана, така че трябва да намерим законовите механизми ние да защитаваме териториите с законови средства.

Главният архитект коментира, че се надява да постигне консенсус с инвеститорите от НИКМИ за строежа в зелена площ в "Стрелбище". За да спре строежа, Здравко Здравков отказа да изпълни съдебно решение. Последва глоба от 14 000 лева, а вече има образувано и наказателно дело срещу него. Главният архитект на София заяви, че все още не е викан на разпит в прокуратурата. Той предупреди за друг подобен казус - на кръстовището на бул. "България" и бул. "Тодор Каблешков". И там съдът е отменил устройствения план, който предвижда локална градинка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП сезира прокуратурата за изборите в Галиче
БСП сезира прокуратурата за изборите в Галиче
Огнян Златев: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София беше много успешна
Огнян Златев: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София беше много успешна