"Добрата дума лекува". Това е мотото на акцията на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици. Тя е продължение на стартиралата през 2017 г. национална кампания под надслов "Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание".Необходими ли са по-тежки наказания и увеличават ли се случаите на агресия срещу медиците - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

В началото на разговора д-р Маджаров коментира задържането на медици във връзка със злоупотреби с издаване на ТЕЛК във Варна.

Приветствам действията на прокуратурата, трябва да се стигне до края, защото ако няма ефективни наказания, оставаме само с впечатление за акции, които компроментират колеги и от това цялата гилдия страда, категоричен е медикът.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Местата, където се случва насилието над медици, са критични. От една страна са притеснените хора за здравето на техен близък и е нормално да бъдат афектирани, от другата са лекарите и медицинския персонал, които работят под напрежение. Затова не трябва да се стига до физическо насилие. Ако се е допуснало такова, трябва да има бързо производство. От 10,20, 30 заведени дела, има 1-2 ефективни присъди, това довежда до чувство за безнаказаност.

Д-р Маджаров коментира и жестокото четворно убийство в Нови Искър и предполагаемото психично заболяване на извършителя, който уби семейството си.

Освидетелстването на психично болните е голям проблем - не е добре за никой да бъде ненужно освидетелстван, това слага един печат на човека, че той има такова заболяване. Освен това, тези хора също имат право да живеят сред близките си, обясни д-р Маджаров.

Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър

Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър

Жестоко четворно убийство в Нови Искър. Полицията задържа 25-годишен мъж, заподозрян, че е убил семейството си. От МВР заявиха, че задържаният е в мно...