НОВИНИ

Председателят на БЛС: Има чувство за безнаказаност при насилието над лекари

"Добрата дума лекува". Това е мотото на акцията на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици. Тя е продължение на стартиралата през 2017 г. национална кампания под надслов "Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание".Необходими ли са по-тежки наказания и увеличават ли се случаите на агресия срещу медиците - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 19.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В началото на разговора д-р Маджаров коментира задържането на медици във връзка със злоупотреби с издаване на ТЕЛК във Варна.

Приветствам действията на прокуратурата, трябва да се стигне до края, защото ако няма ефективни наказания, оставаме само с впечатление за акции, които компроментират колеги и от това цялата гилдия страда, категоричен е медикът.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Местата, където се случва насилието над медици, са критични. От една страна са притеснените хора за здравето на техен близък и е нормално да бъдат афектирани, от другата са лекарите и медицинския персонал, които работят под напрежение. Затова не трябва да се стига до физическо насилие. Ако се е допуснало такова, трябва да има бързо производство. От 10,20, 30 заведени дела, има 1-2 ефективни присъди, това довежда до чувство за безнаказаност.

Д-р Маджаров коментира и жестокото четворно убийство в Нови Искър и предполагаемото психично заболяване на извършителя, който уби семейството си.

Освидетелстването на психично болните е голям проблем - не е добре за никой да бъде ненужно освидетелстван, това слага един печат на човека, че той има такова заболяване. Освен това, тези хора също имат право да живеят сред близките си, обясни д-р Маджаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Гайдаров: Липсата на средства за лечение води до случаи като в Нови Искър
Проф. Гайдаров: Липсата на средства за лечение води до случаи като в Нови Искър
Остра размяна на реплики между Тръмп и Мадуро
Остра размяна на реплики между Тръмп и Мадуро