Здравната каса и Лекарският съюз започнаха спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това означава 50 милиона повече, които Здравната каса ще даде от резерва си за лечението на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците. Какво предстои и какви ще са промените за пациентите - гост в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

След като наблюдавахме тенденциите през първото тримесечие на годината, се установи, че няма проблем да се преговаря за увеличаване на пътеки и лимити за някои лечебни заведения, обясни д-р Маджаров. Със сигурност това е устойчива и резонна мярка, защото финансирането в момента става през НЗОК, допълни той.

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС: Мисля, че след направените анализи стана ясно, че ресурс от 130 млн. лв би трябвало да гарантира 950 лв за стартова заплата на медицински специалисти.

Много клинични специалисти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари заради обидно ниското заплащане, допълни медикът.

НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатрията

НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатрията

Надзорният съвет на Здравната каса решава да отпаднат ли лимитите за прием в педиатрията.

Д-р Маджаров беше категоричен, че БЛС подкрепя протестите на медицинските служители от Софийската педиатрична болница.

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС: Разбира се, че ги подкрепяме - крайно време е те да получат и добра материална база, и добро финансиране, те лекуват на трето ниво в педиатрията.

Работим заедно, няма напрежение с медицинските сестри, заяви д-р Маджаров по повод протестите на медицински сестри заради ниското заплащане и изразеното недоволство от лекарите по темата.

Лекарите винаги са готови да протестират, но тогава, когато техните точни и ясни искания са неглижирани. Това е крайна мярка, не бива да стигаме до там, заяви в заключение д-р Маджаров.

Председателят на БЛС: Кресливи специалисти по здравни грижи протестират пред МЗ

Председателят на БЛС: Кресливи специалисти по здравни грижи протестират пред МЗ

Правителството отпусна 50 млн. лв за увеличение в заплащането на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, с което стартовата заплата став...