НОВИНИ

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изслушва Мария Габриел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изслушва номинираната от България за еврокомисар Мария Габриел. След този разговор Юнкер трябва да прецени дали Габриел е подходяща за поста и какви ще бъдат нейните отговорности в Европейската комисия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:04, 16.05.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Преди по-малко от час започна срещата на Жан-Клод Юнкер и Мария Габриел. Засега не е ясно колко дълго ще продължи тя. Преди срещата нямаше никакви изявления и на двамата. Това е първата фаза от процедурата за назначаването на Мария Габриел за еврокомисар.

Днес Жан-Клод Юнкер прецени, че българката е подходяща. Той ще определи и нейния ресор, а след това трябва да бъде насрочена и дата за изслушване в Европейския парламент. Процедурата и сравнително дълга и очакванията са Жан-Клод Юнкер да обяви възможно най-скоро какви ще бъдат отговорностите на Габриел. Засега това, което се говори в Брюксел и Страсбург е, че тя ще поеме ресора "Цифрова икономика и общество". Това е ресорът, който остана свободен, след като германецът Гюнтер Йотингер пое задълженията на Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горското стопанство Варна възобновява 200 декара гори
Горското стопанство "Варна" възобновява 200 декара гори
Днес е последната „малка матура” за четвъртокласниците
Днес е последната „малка матура” за четвъртокласниците