НОВИНИ

Председателят на ЕП Антонио Таяни с обръщение към българските депутати (ВИДЕО)

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни произнесе реч в НС пред българските депутати, които се събраха на извънредно заседание. Гости са посланици на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани, членовете на Председателския съвет на ЕП.БНТ2 предаде на живо обръщението на Антонио Таяни. В 16.30 часа отново по БНТ2 може да проследите пряко от Софийския университет дискусията "Гласът на младите: Каква Европа искаме".

bnt avatar logo
от БТА
15:09, 21.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Българското председателство може да разчита още от сега на пълната подкрепа и сътрудничество на Европейския парламент. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си пред българското Народно събрание.

Според него особено подходящ е изборът на българското правителство да направи едно председателство, отворено към гражданите.

Антонио Таяни поздрави българските власти за постигнатия напредък в последните години. Той отбеляза, че според последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България бележи напредък.

Окуражавам ви да следвате този път, заяви председателят на Европейския парламент и отбеляза, че България е малка държава, но с огромен потенциал. Таяни посочи, че заради външните си граници България е ключова за европейската политика за сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци.

Председателят на ЕП завърши словото си на български език с думите "Съединението прави силата", каквото е и мотото на българското председателство на Съвета на ЕС.


;

Преди словото си Таяни разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева.

"За нас е чест да приветстваме Антонио Таяни, председател на ЕП, откри заседанието Караянчева. Нашият девиз, подчерта тя, "Съединението прави силата" е по-важен отвсякога, затова беше избран и за мото на българското председателство на Съвета на ЕС. За успеха на председателството ще ни е необходима вашата подкрепа, важно е да се постигне консенсус по актуалните теми на ЕС, посочи председателят на НС.

Предстои по-късно среща между Председателския съвет на ЕП, Председателския съвет на НС и комисиите, ангажирани с парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Преди обед Антонио Таяни се срещна с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

След срещата си с премиера Борисов Таяни заяви подкрепата си за българския премиер и заяви, че е крайно време Европа да спре да гради граници вътре в Съюза, а да засили охраната по външните граници, за да може през контролните пунктове да преминават само бягащите от войната. Таяни подкрепи Борисов и по най-важния външно политически приоритет на българското европредседателство: европейската перспектива на Западните Балкани и заяви, че тази тема е приоритет на цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие
Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие
Президентът Румен Радев се срещна с председателя на ЕП Антонио Таяни
Президентът Румен Радев се срещна с председателя на ЕП Антонио Таяни