Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подаде оставка след протестите миналата нощ, при които демонстранти щурмуваха грузинския парламент.

© БГНЕС

240 души са пострадали. Полицията използва гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ. Протестите избухнаха спонтанно по време на международен форум в залата на парламента, след като руски депутат зае мястото на председателя и започна слово на руски език. Сергей Гаврилов беше прогонен от опозиционни депутати и днес се оплака от антируското им поведение. Москва нарече случилото се русофобска провокация.

Днес демонстрациите в Тбилиси продължават. Опозицията поиска оставката на вътрешния министър. Лидерът на управляващата партия поднесе извинения, задето на Гарвилов е предложено мястото на председателя на парламента. Бурната нощ в Тбилиси показа, че враждата между бившата съветска република и Русия няма лесно да се уталожи. След отцепването на Абхазия и Южна Осетия, признати от Русия, и кратката война през 2008 г., двете страни нямат дипломатически отношения.

Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия

Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия

240 души са пострадали при протестите в Грузия. Властта обвини опозицията за ескалацията на напрежение. Председателят на парламента подаде оставка. А...