НОВИНИ

Председателят на Нотариалната камара: Имотните измами не са тенденция

Имотните измами тип тези в айтоските села Ръжица и Разбойна са единични, каза председателят на Нотариалната камара Димитър Танев в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 06.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
председателят нотариалната камара имотните измами тенденция
Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Това не е симптоматично и не изобличава нашата страна, например в Англия има над 2 милиона случая на кражба на самоличност, не трябва да се правят изводи и да се обобщава.

Земите на 110 човека от двете айтоски села са заграбени след измама с пълномощни. Фалшивите документи подписва бившият кмет на селото Юсеин Мухарем. Чрез тях се преотстъпва правото на ползване на между 3000 и 5000 дка за 10, 15 и 20 години на 32-годишния Сабри Халил.

Председателят на Нотариалната камара открои, че е елементарно да се заведе един документ, но е важно да е в полза на истината.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Ако нотариусът от случая с Ръжица и Разбойна бъде осъден, едва ли ще получи само условна присъда. Той ще загуби и пълномощното си.

Председателят на Нотариалната камара бе категоричен, че е важно всяко пълномощно да се вкарва в информационанната система на Националната камара, за да има публичност на това, което извършва кметът.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Така, както имат същата заверка пълномощните относно разпореждане с недвижими имоти. Какво означава това? Това означава тези пълномощни да се съставят в два екземпляра, единия да остава в кметството. Това няма да отнема пространство, няма да отнема време, но пък ще съхранява едно убедително писмено доказателство в един бъдещ съдебен спор и ще възспира възможността за именно такава измама.

Вижте целия разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Задържана е група от 70 мигранти, опитала да влезе в България
​Задържана е група от 70 мигранти, опитала да влезе в България
Село строи храм с доброволни усилия
Село строи храм с доброволни усилия