НОВИНИ

Председателят на НС Цвета Караянчева участва в Бяла в тържествата за 3 март

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Бяла в тържествата по случай 142-та годишнина от Освобождението на града и 141-та годишнина от Освобождението на България. Председателят на парламента прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка, поздрави почетните роти и произнесе слово по повод годишнината.

председателят цвета караянчева участва бяла тържествата март
bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 02.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На 3-ти март празнуваме началото на Третата българска държава, когато българският народ поема в свои ръце отговорността за съдбините си, отбеляза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че свободата не е дадена даром, тя е изстрадана и извоювана, за нея са се жертвали най-свидните чеда на България.

По думите й, днешното отбелязване е израз на почит и уважение към тях, към нашите предци, имали силата, куража и решимостта да заявят ясно и недвусмислено, че искат да живеят в свободна и независима България. На тях и на всички воини - руски и от други националности, дължим Освобождението си, заяви председателят на парламента.

Бяла е не само вторият освободен български град, тя е "първата столица" на новоосвободените български земи, отбеляза председателят на парламента. Тя припомни, че тук е била главната квартира на руските войски, тук е отседнал руският император Александър Втори, тук са се взимали решения, определящи хода на войната. Жителите на Бяла без да щадят сили се включват в помощ на руските войски, дадена със сърце и душа, за да бъде отвоювана желаната и дълго чакана свобода, допълни тя.

Нека ние, политиците, се стремим да отговорим на повелята на Васил Левски - да бъдем достойни хора, които да водят нашето драгоценно отечество по пътя на благоденствието, "така щото да бъдем равни на другите европейски народи", заяви още председателят на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Алжир е в критично състояние в болница в Женева
Президентът на Алжир е в критично състояние в болница в Женева
Наводнения в Кандахар взеха 20 жертви
Наводнения в Кандахар взеха 20 жертви