НОВИНИ

Георги Колев не е съгласен следващият ВСС да избере негов наследник

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев не се съгласи с позицията на президента Румен Радев, че е логично следващият Висш съдебен съвет да избере негов наследник. Все още няма указ на държавния глава, след като преди седмица ВСС избра Георги Чолаков за поста.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:34, 19.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Георги Колев припомни, че ако предложението бъде върнато, то подлежи на прегласуване. Конституцията позволява на държавния глава веднъж да върне избрания от ВСС. Ключов е въпросът дали президентът Радев ще изчака да изтече мандата на сегашния състав на съвета на 3 октомври. Още повече, че няма предвиден срок. Назад във времето има и подобен прецедент.

През 98-ма година президентът Петър Стоянов връща избора на Бойко Рашков за главен прокурор, след като се сменя съставът на ВСС. Тогава новите кадровици обявяват нова процедура и избират Никола Филчев. Ако има нов конкурс, заради заложените срокове, той едва ли ще приключи до края на мандата на Колев, който не се нае с прогноза дали очаква Радев да върне избора.

Георги Колев - председател на ВАС: Ако това евентуално се случи, знаете има режим на повторно гласуване и ако отиде при новия състав на ВСС, ще бъде там. Какво мислите за неговата теза, че е трябвало следващият съвет да проведе избора. Не намирам основание в такъв аргумент, но в крайна сметка, не аз решавам. Не мисля, че ще има блокиране на работата, защото тя се върши от много колеги, повече от 88 човека. Всеки си върши работата, тя не се блокира лесно, но определено организацията на работа би пострадала.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Темата за заплахата от Русия е абсурдна
Румен Петков: Темата за заплахата от Русия е абсурдна
Варненци протестираха срещу проект за строеж до отводнителен канал
Варненци протестираха срещу проект за строеж до отводнителен канал