Председателят на преходния военен съвет на Судан подаде оставка. Новината предизвика бурна радост в столицата Хартум.

Само ден след като дойде на власт с военен преврат, Ауад бин Ауф подаде оставка като председател на временния военен съвет.

Ауад бин Ауф, председател на временния военен съвет на Судан: Обявявам, че се оттеглям от поста председател, за да избера някой друг, на чийто опит и компетентност мога да се доверя.
Международната общност призова за спокойствие в Судан

Международната общност призова за спокойствие в Судан

В Судан, представител на Военния съвет заяви, че бъдещето на страната ще се решава от протестиращите, но хоас и безредици няма да бъдат толерирани. Ме...

Начело на съвета застава главният инспектор на въоръжените сили Абдел Фатах Бурхани. Непосредствено след телевизионното обръщение хиляди суданци излязоха по улиците на Хартум, за да отпразнуват новината.

Осман Хасан, адвокат: Много сме щастливи от тази промяна. За да бъде щастието ни пълно, Омар ал Башир и неговите приближени трябва да бъдат изправени пред международното правосъдие.
Ауад бин Ауф, председател на временния военен съвет на Судан
Ауад бин Ауф, председател на временния военен съвет на Судан © БГНЕС
Папа Франциск целуна краката на лидерите на Южен Судан и ги помоли за мир

Папа Франциск целуна краката на лидерите на Южен Судан и ги помоли за мир

С необикновен жест Папа Франциск призова лидерите на Южен Судан за мир. По време на аудиенция с президента на страната и лидера на опозицията той риту...

Засега не се предвижда екстрадицията на Башир. Това обяви председателят на политическия комитет на преходния военен съвет генерал Омар Зейналабдин.

През 2009 и 2010 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за ареста на президента Башир заради ролята му в геноцида в Дарфур и престъпления срещу човечеството.

А от началото на протестите в Судан тази седмица са загинали най-малко 16 души, по данни на полицията.

Двегодишен преходен период и избори очакват Судан след преврата

Двегодишен преходен период и избори очакват Судан след преврата

Военните взеха властта в Судан. Предстои двугодишен преходен период, който ще завърши с избори, съобщи министърът на отбраната. Това става след месеци...