НОВИНИ

Предсрочни избори в Испания на 28 април

Предсрочните избори в Испания ще бъдат на 28 април, обяви премиерът Педро Санчес. Едва след 8 месеца на власт, Санчес беше принуден да свика нови избори, след като парламентът не прие бюджета на страната.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:51, 15.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
предсрочни избори испания април

Краткото управление на Санчес беше предизвестено - той ръководеше правителство на малцинството с подкрепата на едва 84 депутати или по -малко от една четвърт от местата в парламента. Проектобюджетът му обедини всички срещу него и не му остави възможност за друг ход.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: "Изправен пред два варианта - да не правя нищо и да продължим без бюджет или да насроча избори и да дам възможност за избор на испанците, избирам вторият. Испания трябва да продължи напред."

Председателят на Народната партия не скри задоволството си от свалянето - по думите му на Санчес. Испанците ще се явят пред урните два пъти в рамките на месец - на 28 април и в края на май, когато се избира Европейски парламент.

;

И също - ще гласуват за депутати за трети път през последните четири години на фона на все по-разпокъсания политически пейзаж. Според проучванията, Социалистите на Санчес водят, но нито една партия няма да събере необходимия брой гласове, за да управлява самостоятелно.

Очертават се протяжни преговори за коалиция, както и след предишните парламентарни избори, а в тях е възможно да участва и крайнодясната партия Вокс, която влезе в регионалния парламент на Андалусия през декември.

Сред водещите теми на кампанията ще е искането за каталунска независимост, а кампанията ще е на фона на процеса срещу 12 бивши каталунски лидери, обвинени в организиране на референдум за самоопределение и обявяване на независимост на "каталунска република".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов коментира промените в Изборния кодекс
Бойко Борисов коментира промените в Изборния кодекс
Нови разкрития по случай Скрипал
Нови разкрития по случай "Скрипал"