Български творци с изложба в Истанбулския университет. Повече от 30 платна и 12 пластики насочват погледите към България. Експозицията е част от културната програма в рамките на председателството ни на Организацията за черноморско икономическо сътрудничеството.

Вижте повече от прякото включване на Айше Сали.

Българските художници представят България такава, каквато я помнят и обичат. България, която им е помогнала да развият своя талант. Тук можем да видим и красотата и традициите, както и важни теми като тези за вярата в България и човека.

Вежди Рашидов, Зиятин Нуриев, Неджми Мурад, Павлина Копано, Анастасия Чирпанова, Дили Бозаджиева, са само сред творците, чиито платна са изложени тук. Изложбата събра много хора в ректората на един от най-старите университети в Турция.

Вежди Рашидов, председател на комисията за култура и медии към Народното събрание: Рожба на българската образователна система, защото всички тези хора са завършили Художествената академия в България, това е българската здрава школа, разбира се, прекрасни автори. Това събира на едно място и много художници на Турция, идеята е тази изложба да замине и за София и да покажем какви добри художници работят и живеят в Турция, създадени в България.
Павлина Копано - куратор на изложбата и художник: Много автори, които имат връзка по някакъв начин с България. Техните произведения, техните картини, техните скулптури показват цветността на нашата държава, мъдростта на нашия народ, индивидуалността на всеки отделен представител на нашето изкуство.

Погледът към България показа още нещо много важно, а именно онова, което ни обединява - културата, приятелството и дипломацията.

По-рано днес председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов се срещна и с ректора на Истанбулския университет. На срещата участва и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков като бяха обсъдени възможности за сътрудничество - една от тях е изследването на ислямските архиви, които се намират в България.