Софийският градски съд прие експертизата от видеокамерата документирали как акушерка пребива почти до смърт новородено, през април 2015. Емилия Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство на малката Никол. Защитата за пореден път поиска отвод на съдебния състав и прокурора, пожела също от залата да бъде отстранен и репортерът на БНТ Благой Цицелков, тъй като с присъствието си притеснявал Ковачева и тя не можела да води аргументирана защита.

Авторите на техническата експертиза, доказваща автентичността на кадрите документирали бруталния побой над малката Никол, защитиха пред съда и още една експертиза, изготвена върху видеозаписи от камерата в отделението с новородените в болница "Софиямед" за периода 13 март - 19 април 2015 година. Заключението е, че на три нощни дежурства през март и едно през април медицински работник упражнява насилие над бебета.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: "Има достатъчни сходства, че лицето, което е заснето да бие децата е именно Емилия Ковачева."

Адвокатът на Ковачева - Владислав Янев и днес поиска отвод на прокурора и съда. Без да се ограничават правата му да бъде защитник на подсъдимата, съдът на няколко пъти го предупреди да не нарушава реда в залата. На четвъртия час от заседанието, съда отстрани адвокат Янев и го глоби с 5 лв.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: "Въпроса за шиканирането винаги стои пред адвокат Янев по това дело, не знам точно дали от незнание и неразбиране на материята или е шиканирен, в този смисъл, в който вие ме питате, допускам, че може да са и двете неща."

Съдът разпореди да бъде изпратено писмо до Висшия адвокатски съвет, който да определи резервен защитник на Ковачева и той да се запознае с материалите по делото до следващото заседание. За адвокат Янев и този път основен виновник за хода на делото останаха медиите.

Владислав Янев, адвокат на акушерката Емилия Ковачева: "Заявихте една лъжа, която беше тиражирана от медиите, това не е достойно нито за Вас, като журналист, нито за БНТ."

Това си мнение адвоката заяви и пред съда. За изясняване на ситуацията съдия Владимир Астарджиев изпрати 3 писма до председателя на Софийски градски съд, СЕМ и ръководството на БНТ. По искане на защитата на Ковачева беше назначена допълнителна комплексна медико-техническа експертиза на записа от нощта на побоя над малката Никол. Тя трябва да бъде представена пред съда на 10 април, когато делото ще се гледа отново.