115 млн. лв. за по-чист въздух. Парите са предвидени по Оперативна програма "Околна среда" за общините у нас, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов при представяне на Национална програма за подобряване качеството на въздуха, по която правителството и Световната банка работят от миналата година. Според вицепремиера, мерките за чистотата на въздуха у нас са неотложни. Иначе наказателната процедура на Еврокомисията срещу България няма да бъде отменена и ще търпим санкции.

© БТА

Мерките за по-чист въздух трябва да се поемат както от общините, така и от министерствата, заяви Валери Симеонов и препоръча на екоминистъра Нено Димов по-стриктно да следи за състоянието на измервателните станции у нас.

Валери Симеонов - вицепремиер: Трябва да се започне г-н Димов от вашите станции, защото в Бургас например тези станции никога не отчитат замърсяване на въздуха. А публично известно е, че най-масовото заболяване сред децата в Бургас са заболяванията на дихателните пътища.

Министър Димов отговори, че станциите следят десетина показателя и в сравнение с предишни години са отчетени подобрения. Единствено завишенията са за фини прахови частици. Той подчерта, че освен държавните мерки, важно е да се промени и мисленето на българите и посочи за пример горенето на гуми.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Колкото и да направи държавата и общината, докато хората не започнат да мислят по определен начин,който да не позволява да горим забранени горива, трудно ще се справим с проблема.

Столичният кмет Фандъкова съобщи, че в София вече работят 6 пункта, в които са събрани 8 хиляди стари гуми. А срещу горенето на стари дрехи и обувки е започнала кампания за събирането им в мобилен пункт.

От Световната банка призоваха граждани и институции да се обединят срещу замърсяването на въздуха.

Самир Акбар - експерт от Световната банка: Изследване сочи, че въздух с фини прахови частици в норма подобрява човешкото здраве и намалява смъртните случаи с 4%. За България това са над 4300 души, което неминуемо се отразява и на икономиката ви.

След едномесечно обсъждане Националната програма за чист въздух ще бъде внесена в Министерския съвет .