Днес представиха новите ограничители по трасето на ул. „Граф Игнатиев" в София. Идеята е те да разделят тротоара от релсите по централната улица.

Вижте повече от Карина Караньотова!

На площад "Гарибалди" главният архитект на София Здравко Здравков показа новите разделители на трамвайното трасе. Първоначално в проекта не са включени разделители, но заради безопасността на хората, са решили да ги включат.

Първоначалните кубчета, които бяха поставени обаче, се оказаха неподходящи, защото хората ги използваха за маси и столове, а следващите, които бяха поставени, бяха оприличени на перки на акула и бяха определена като крайно необезопасени.

Новите призми са два пъти по-малки от старите и са 500 на брой. Следващите седмици ще бъдат монтирани по ул. "Граф Игнатиев" и ще бъдат залепени за настилката. Ако всички призми не бъдат монтирани до пускането на трамвая, на настилката ще бъдат поставени временни ограничители. Това се очаква да стане около Коледа.

арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Разликата е значителна. Тези призми са намалени като габарит - от 40 на 18 см. Избран е на поставяне, така че на първо място да се осигури критерия безопасност. Винаги на първо място е била безопасността. Затова поставянето на призмите ще бъде успоредно на движението на трамвая и на пешеходците. Така че да не дава възможност хора, които просто не внимават да бъдат препънати в тези малки ограничители.
арх. Иво Пантелеев, проектант на ул. "Граф Игнатиев'': Много широк състав от експерти, от участници в процеса, стигнахме до една вариация, която е щадяща, така да се каже, визуално, но запазва изключително своите функции. Така че в момента, тези, които предстои да бъдат монтирани, мисля, че трудно ще бъдат асоциирани с нещо негативно.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза още, че след пускането на улицата през март 2019 г., тя ще заживее един нов живот и се надява столичани да оценят направеното и новите придобивки.

От Центъра на градска мобилност заради пускането на трамвая подеха нова кампания "Огледай се! Трамваят се върна!". Флайери ще бъдат раздадени и на децата от близките училища.