НОВИНИ

Представиха новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев" в София

Днес представиха новите ограничители по трасето на ул. „Граф Игнатиев" в София. Идеята е те да разделят тротоара от релсите по централната улица. Вижте повече от Карина Караньотова!

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:21, 14.12.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На площад "Гарибалди" главният архитект на София Здравко Здравков показа новите разделители на трамвайното трасе. Първоначално в проекта не са включени разделители, но заради безопасността на хората, са решили да ги включат.

Първоначалните кубчета, които бяха поставени обаче, се оказаха неподходящи, защото хората ги използваха за маси и столове, а следващите, които бяха поставени, бяха оприличени на перки на акула и бяха определена като крайно необезопасени.

Новите призми са два пъти по-малки от старите и са 500 на брой. Следващите седмици ще бъдат монтирани по ул. "Граф Игнатиев" и ще бъдат залепени за настилката. Ако всички призми не бъдат монтирани до пускането на трамвая, на настилката ще бъдат поставени временни ограничители. Това се очаква да стане около Коледа.

;
арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Разликата е значителна. Тези призми са намалени като габарит - от 40 на 18 см. Избран е на поставяне, така че на първо място да се осигури критерия безопасност. Винаги на първо място е била безопасността. Затова поставянето на призмите ще бъде успоредно на движението на трамвая и на пешеходците. Така че да не дава възможност хора, които просто не внимават да бъдат препънати в тези малки ограничители.
арх. Иво Пантелеев, проектант на ул. "Граф Игнатиев'': Много широк състав от експерти, от участници в процеса, стигнахме до една вариация, която е щадяща, така да се каже, визуално, но запазва изключително своите функции. Така че в момента, тези, които предстои да бъдат монтирани, мисля, че трудно ще бъдат асоциирани с нещо негативно.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза още, че след пускането на улицата през март 2019 г., тя ще заживее един нов живот и се надява столичани да оценят направеното и новите придобивки.

От Центъра на градска мобилност заради пускането на трамвая подеха нова кампания "Огледай се! Трамваят се върна!". Флайери ще бъдат раздадени и на децата от близките училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на началника на КАТ - Казанлък
Откриха тялото на началника на КАТ - Казанлък
Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия
Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия