НОВИНИ

Представиха новия замeстник-министър на образованието

Министър Кунева представи днес новия си заместник за висшето образование и науката проф. Иван Димов. Професор Димов идва от БАН, където е бил председател на научния съвет на Института по информационни технологии. Той заменя на поста двама зам.-министри - уволнения проф. Костадинов, който отговаряше за науката и скандално подалия оставка проф. Денков, който отговаряше за висшето образование.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:02, 19.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Проф. Николай Денков напусна министерството, след като оперативната програма, която ръководеше "Наука и образование за интелигентен растеж" за 1,3 млд. лева беше дадена за управление на друг зам.-министър - новозначения икономист Красимир Киряков.

Денков обвини министър Кунева, че така желае забавянето на оперативната програма, че иска замяна на конкурсите за сметка на това група хора от министерството да разпределят средствата и че програмата ще се ръководи от човек извън научните среди. Мнистър Кунева отговори днес, че заместник-министър Киряков разбира от финанси и добави за проф. Денков.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: За първи път всъщност ние имаме академичен човек, човек, който разбира от висши училища, но със силното желание да се занимава и с парите. Това не се прави в други министества, не би трябвало, аз смятам, че оперативната програма трябва да е равно отдалечена от всяка една от политиките, за да може и проф. Димов и Диян Стаматов да оказват онзи нормален политически натиск тази ОП да обслужва политиките.По този начин аз избавям,който и да е от моите заместник-министри от интелектуален конфликт на интереси.

Кунева добави, че твърденията, че Химическият факултет на Софийския университет ще бъде лишен от европейски средства заради проф. Денков са силно преувеличени и обеща равен достъп.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак от Москва до Черноморието
Влак от Москва до Черноморието
Глоби за тези, които спират пред блока си в столичния квартал Овча купел
Глоби за тези, които спират пред блока си в столичния квартал "Овча купел"