НОВИНИ

Представиха пълната програма на "Киномания 2018"

Киномания започва на 15 ноември с "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев. Броени дни преди началото организаторите представиха пълната програмата на фестивала. 4 български игрални филма, един документален и копродукция с българско участие ще имат премиера на голямото киносъбитие.

Айше Сали
от Айше Сали
20:30, 05.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Предателството, любовта и прошката през очите на 18-годишно момиче, избрало да общува със своя айпад, вместо да говори. Филмът за един от големите проблеми на съвремието се нарича "Мълчанието на сестра ми", а на големия екран Деян Донков, Ованес Торосян и Дани Коларова са семейство, изоставено от бащата.

Киран Коларов, режисьор и продуцент: При всички положения мълчанието е някакъв акт на съпротива. Приказливостта винаги е плод на неувереност или вина.

Кристален глобус от "Карлови вари" и румънско предложение за "Оскар" съпътстват копродукцията с българското участие в "Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари". Заглавието отвръща на популизма и спомена за тежки събития от миналото. В този случай властта предпочита официалната история, а местните жители - собствената си представа за героите и жертвите.

;
Росица Вълканова, продуцент: Филмът безспорно оставя горчивина. Излизаме от него по-знаещи, но същевременно и много по-обезпокоени.

Сред филмите, които киноманите не трябва да пропускат, е и "Ван Гог: пред портите на вечността". За ролята на гениалния художник Уилям Дефо получава награда във Венеция. Критиката определя неговия Винсент като просветлен, луд, брилянтен и в крайна сметка триумфиращ.

Владо Трифонов, програматор на Киномания: "Ван Гог: пред портите на вечността" идва от Венеция и е филмът, за който аз съм най-щастлив и зрителски, и професионално, че успяхме да го договорим да бъде част от програмата.

Последната роля на Робър Редфорд и филми с участието на Жулиет Бинош също са сред близо 60-те заглавия на Киномания. И тази година големите филми идват преди големите награди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключва активната фаза на най-голямото учение на НАТО в Норвегия
Приключва активната фаза на най-голямото учение на НАТО в Норвегия
Екатерина Захариева се срещна с българската общност във Вашингтон
Екатерина Захариева се срещна с българската общност във Вашингтон