НОВИНИ

Представиха резултатите от работата на парламентарната комисия за ЧЕЗ

Временната парламентарна комисия, която се занимава с обстоятелствата около продажбата на българските активи на ЧЕЗ, представя резултатите от работата си до момента.

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 12.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Изпратени са три писма до български банки, от които има два отговора. Булбанк е заявила, че няма да оповести фактите и обстоятелствата около преговорите си с "Инерком" за финансиране на сделката, тъй като представлява търговска и финансова тайна.

Първа инвестиционна банка е отговорила най-подробно, а именно, че още на 18 декември е изявила желание да подкрепи финансово сделката за купуването на чешките активи в България с 80 милиона евро. В писмото, което са получили от "Инерком", е станало ясно, че още на 30 ноември чешката страна е избрала "Инерком" за купувач, а в България новината дойде месеци по-късно - на 22 февруари 2018 година.

Третата банка, към която комисията е отправила питане дали е имало запитване към нея да финансира сделката с ЧЕЗ, а именно Българската банка за развитие, към този момент все още не е дала изчерпателен отговор.

Има няколко неизвестни, на които се търси отговор - дали е имало преговори между българската и чешката държава за обратно изкупуване на активите на ЧЕЗ в България от страна на българското правителство. За целта са изпратени писма до премиера Бойко Борисов и до неговия чешки колега.

;
Жельо Бойчев, председател на Временната комисия за ЧЕЗ: Това, което виждам като действия на институциите е смущаващо. Не считам, че е нормално, не считам,че е редно дружество с такъв значим предмет на дейност - доставката на ел. енергия за близо 3 млн. потребители, да се окаже, че месеци наред българската страна и в лицето на правителството, и на службите, и на регулаторите да нямат нужната информация за това какво се случва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР инициира консултации с правителството на САЩ за Желяз Андреев
МВнР инициира консултации с правителството на САЩ за Желяз Андреев
Сирийските правителствени части превзеха град Дума
Сирийските правителствени части превзеха град Дума