НОВИНИ

Представиха дългосрочната визия за развитието на София

Дългосрочната визия за развитието на София и крайградските територии до 2050 година ще бъде готова до септември догодина. Тя ще послужи за актуализирането на Общия устройствен план на града. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на представянето на екипа, ангажиран с изработването на проекта. За реализирането му Столичната община отделя 500 хиляди лева.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:28, 24.07.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Как да се развива София в следващите няколко десетилетия ще обсъждат експерти и граждани. Предстои промяна в общия устройствен план на града.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Общият устройствен план е документът от най-високо ниво на планиране и точно затова, за да се справим с динамичното развитие на града, с динамичните промени и огромните предизвикателства пред милионния град, със запазването от една страна на културно-историческото наследство, на зелените пространства, от друга страна - със създаването на възможности за устойчиво развитие и строителство в града е необходимо промяна в общия устройствен план.

Сега действащият план е приет през 2005 г. и променен през 2009-та, но вече не отговаря на нуждите на софиянци. Стъпките за промяната на общия устройствен план са започнали миналата година, с тази задача е назначен и новият главен архитект на София Здравко Здравков. Той обясни, че освен изработването на визията за града, са необходими и законови промени, които да регламентират къде и какво може да се строи.

Те ще залегнат в Закона за устройството и застрояването на Столичната община,очаква се да бъдат гласувани от Парламента през октомври. Главният архитект обяви, че се предвижда изграждане на градска железница и разширяване на метрото в няколко посоки.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Влаковете, които са национални, влизайки в София, да стават като градска железница. Само международните влакове да използват централна Ж.П. гара като крайна. Това ще разтовари и ще облекчи градския транспорт и ще позволи на влизащите в града да ползват Ж.П. инфраструктурата като част от един наземен транспорт.

Последна гара за влаковете, които идват от южното направление от Пловдив към София, ще стане гара Обеля. Влаковете от Перник пък ще бъдат свързани с бъдещата Ж.П. гара в Горна баня, от която ще има връзка с метрото.

Здравко Здравков, главен архитект на София: След изграждането на трети метродиаметър до Горна Баня, г-н Братоев е декларирал, че метрото ще продължи към Левски, за да може да обслужи квартал „Левски“ и прилежащите квартали. И впоследствие да се тръгне в друга посока - от метростанция „Люлин“ да се обслужи 2-и и 3-и микрорайон в „Люлин“.

Обсъждат се още варианти - от Военна академия в посока спортната зала „Арена Армеец“ и от Бизнес парка подземната железница да прави връзка с планина Витоша чрез Симеоновския лифт. Засега обаче пари за финансирането на тези проекти не са осигурени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат ли в сблъсък на интереси Евросъюзът и САЩ заради санкции срещу Русия?
Влизат ли в сблъсък на интереси Евросъюзът и САЩ заради санкции срещу Русия?
Полицията със спецакция срещу трафика на хора, наркотици, оръжия и крадени стоки
Полицията със спецакция срещу трафика на хора, наркотици, оръжия и крадени стоки