НОВИНИ

Представителката на Русия в Евровизия получи забрана да пътува за Украйна

Представителката на Русия в тазгодишния музикален конкурс Евровизия е получила забрана да пътува за Украйна, потвърдиха от Европейския съюз за радио и телевизия.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:42, 22.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Според украинската страна, представителката на Русия, в конкурса Евровизия - Юлия Самойлова е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, като през лятото на 2015 година е изнесла концерт в Крим, но без да има специално разрешение за посещение на полуострова. Това дало повод на украинските власти да забранят достъпа на Самойлова до сцената в Киев през май т.г.

Джон Ола Санд, супервайзър на песенен конкурс - Евровизия: "Ние разбира се, уважаваме, законните на страната домакин, но едно такова решение противоречи на духа на конкурса."
Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент "Специални проекти" БНТ: "Също както олимпиадите, Евровизия е един културен феномен, която обединява десетки държави в името на универсални ценности, да преодолеем различията, да уважаваме ценностите си един на друг. Политиката няма място в този конкурс."

Европейският съюз за радио и телевизия следи отблизо ситуацията и работи за решение, което да позволи пълноценното и безпрепятствено осъществяване на конкурса през май тази година.

Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент "Специални проекти" БНТ: "Като телевизионен обществен оператор, БНТ уважава мнението на Европейския съюз за радио и телевизия, в който ние членуваме и който е организатор на този конкурс."
- Какви са ходовете пред съвета на обществените оператори в Европа, какво може да се направи в тази ситуация?
Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент "Специални проекти" БНТ: "Съветът казва в свое изявление, че те ще продължат диалога със страната домакин - Украйна, с цел да бъдат допуснати участниците от всички държави, с цел да се явят през май. Предстои да видим как ще се развие този диалог в бъдеще."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньори от рудник Оброчище обявиха гладна стачка
Миньори от рудник "Оброчище" обявиха гладна стачка
Недоволство на земеделски производители от субсидиите
Недоволство на земеделски производители от субсидиите