Автомобилът, който се взриви на бензиностанция в Добрич при зареждане на газова бутилка, е минал технически преглед в края на месец август. Това сочи проверката на Държавната автомобилна инспекция. Според инспекторите обаче, в този протокол липсва информация, че в колата е монтирана газова инсталация. Окръжната прокуратура в Добрич вече е назначила пълна съдебно-медицинска и техническа експертиза, която да изясни дали причината за инцидента е монтираната в таксито газова уредба.

Кога е монтирана газовата инсталация, къде и от кого, са въпросите, чиито отговори ще търсят разследващите органи. Направената към момента проверка показва, че както автомобилът, така и водачът имат всички необходими документи за упражняване на таксиметрова дейност и регистрация. Колата е минала технически преглед на 20 август.

Стефан Милев - директор на ДАИ-Добрич: При извършената проверка в системата в протокола за периодичен технически преглед не е отразено, че автомобилът е притежавал монтирана газова уредба.

При монтиране на такава инсталация се издава протокол в два екземпляра, с който собствениците на автомобилите преминават преглед за първоначална проверка на газовата уредба. След това в правомощията на ДАИ е да инспектира дали монтираната в колата бутилка отговаря на изискванията.

Стефан Милев: Като се следи за срока за годност на бутилката, който срок е съответно е изписан на бутилката или на стикер и по отношение на изтичането на газ от системата. Нашите правомощия са до там.

Според работещите в бензиностанцията, колонките се проверяват редовно, както от служителите, така и от държавните органи. Нарушения до момента не са открити. Не е нарушение и фактът, че по време на зареждането на бутилката в колата е имало пътник.

Димитър Димитров - служител в бензиностанцията: По закон и подзаконови нормативни уредби няма изискване, което да указва пътниците да бъдат в автомобила или извън автомобила.

От добричката болница заявиха, че състоянието на жената, която след инцидента беше с травми на главата, е стабилно.