НОВИНИ

Предстои конкурс за нови работни пространства в София Тех Парк

Конкурси за отдаването под наем на нови работни пространства в София Тех Парк ще обяви до няколко седмици новото ръководство на парка. Това съобщи в края на седмицата икономическият министър Теодор Седларски, по чиято инициатива бяха сменени директорите на държавното дружество. На какъв етап се намира парка и от какви промени се нуждае - разказват Цветелина Катанска и оператора Николай Петров.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:05, 18.03.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Четири години и половина след като беше създаден, София Тех Парк все още не изпълнява пълноценно функциите си и не е място, на което наука и бизнес създават заедно иновации. Това е една от причините икономическото министерство, което е принципал на дружеството, да подмени ръководството на компанията през тази седмица.

Теодор Седларски, министър на икономиката: "Идеята е, че очакванията са по-големи от това, което е направено досега. Направено е много, има напредък в лабораториите, нещо което се случва в последните месеци, няма спор по това нещо. Ние смятаме, че диалогът с бизнеса може да бъде като партньори, а не като насрещни страни, тоест да не спорим по някакви неща, а да сядаме и да се договаряме с тях, така че това е един проект, който най-добре илюстрира концепцията всички печелят".
"Още от начало има идея за създаване на бизнес борд, който да създава визията на парка, който да осигурява трите части на сферата на екосистемата на големия бизнес - науката и на старт ъп средата. Така че ние имаме намерение още следващите дни да активизираме един много силен състав в този бизнес борд към Тех парка, който да осигури присъствие на известни на всеки имена от българския иновативен бизнес и да направи сигурно съществуването на тези амбициозни проекти, които има в науката там".

Поредната стъпка е да бъдат обявени конкурси за незаетите сгради в София Тех Парк.

Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката: "Възможността, която има за отваряне на конкурси в София Тех Парк, след като новото ръководство прегледа конкурсната документация, така че тя да е най-прозрачна, така че тя да привлича инвеститори, а не обратното. На този етап е за две зони, но ние с министър Седларски очакваме съвсем скоро този брой от зони да нарасне, така че да бъдат пуснати всички възможни зони и да имаме накрая един голям обем от инвестиции. Това, което се стремим, е поне 100 млн. инвестиции от строителство, а след това те ще генерират много повече работни места в сферата на иновациите и в сферата на създаването на така наречената екосистема на науката и бизнеса".
Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката: "Един от отговорите защо не можем да отговорим кои инвеститори ще влезнат - защото ще има публични конкурси, тоест който спечели конкурса, той ще влезе".

Новото ръководство на техпарка включва трима членове - Васил Караиванов, Натанаил Стефанов и изпълнителният директор Асен Ненчев. Тримата определиха като първостепенна цел - създаването най-накрая на връзка между наука и бизнестехнологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемат нова наредба за ранно детско развитие
Приемат нова наредба за ранно детско развитие
Строи се училищна спортна зала във Варна
Строи се училищна спортна зала във Варна