Стотици хиляди шофьори в София ще трябва да платят допълнителна такса по време на данъчната кампания. Срещу нея те ще получават удостоверение на кой евростандарт за екологичност отговаря автомобилът им. В зависимост от евростандарта, автомобилите ползват...

Стотици хиляди шофьори в София ще трябва да платят допълнителна такса по време на данъчната кампания. Срещу нея те ще получават удостоверение на кой евростандарт за екологичност отговаря автомобилът им. В зависимост от евростандарта, автомобилите ползват от 40 до 60% данъчна отстъпка. Допълнителната такса, обаче, обезсмисля отстъпката.

Тази година Общината очаква 529 млн. лв. приходи от данъци. 72 милиона ще са от данък автомобил.

Проблемът е, че за няколкостотин хиляди автомобила в София нито КАТ, нито Общината имат информация отговарят ли и на кой точно евростандарт. Данъчна отстъпка получават автомобилите от еврокатегории 3, 4, 5 и 6.

"Трябва собственикът да отиде в офиса или на производителя, или на официалния вносител на превозното средство, където да му бъде издаден документ, удостоверяващ това на какъв евростандарт отговаря превозното средство", заяви заместник-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов.

От Асоциацията на автомобилните производители ще оставят всяка фирма-членка сама да реши ще събира ли такса и в какъв размер ще е тя. Оттам коментират сериозен пропуск в закона по отношение данъчното облекчение за автомобили категория Евро 3.

"В години излиза, че един автомобил на 15 години примерно може да се окаже, че има право на данъчно облекчение, което е абсурдно, тъй като той със сигурност не е екологичен този автомобил", коментира председателят на Асоциация на автомобилни производители Стоян Желев.

Асоциацията предлага занапред еврокатегорията да бъде вписвана в регистрационния талон на автомобила, което ще спести време и пари на собствениците.

Автори: А. Марков, Т. Литовски