Предстои и първа изява на българския президент пред Общото събрание на ООН. Във фокуса на вниманието на българското участие в 72 -та сесия ще бъдат сериозните предизвикателства в света, свързани със ситуацията в Северна Корея, борбата срещу тероризма и нелегалната миграция, както и реформата в ООН. Това заяви президентът Румен Радев преди официалното откриване тази сутрин на Общия дебат. Още от специалните ни пратеници Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Преди откриването на общия дебат в ООН и на сесия, започваща в свят разтърсван от кризи, президентът Румен Радев подчерта пред българските медии в Ню Йорк, че страната на има ясно изразена позиция по всички стратегически въпроси от световния дневен ред , а с поведението си дава и пример , че се придържа твърдо към тях.

Румен Радев - президент : Очаквам продуктивни предложения, така че, когато дойде следващата сесия догодина, да имаме резултати. Виждате, че се дискутира усилено темата за реформираме на ООН, да бъде много по-ефективна и по-бърза в своите решения. Виждате и Вие, че бюрокрацията е на едно солидно ниво, но тежките решения изискват време. Трябва да стигнем до консенсус как това време да бъде намалено, защото кризите възникват много бързо, развиват се светкавично, а трябва решение. Трябва решение, което да бъде постигнато с консенсус и да удовлетворява страните, което да води до деескалация особено днес.

Поредица от важни двустранни срещи предстоят по-късно днес за българския президент и Екатерина Захариева, първата от които с йорданския крал, а веднага сред това и с иранския президент Роухани в момент, когато американският президент Доналд Тръмп говори открито, че ще иска преразглеждане на сделката около иранската ядрена програма .

Румен Радев, президент на Република България: С Иран традиционно България поддържа добри отношения. Надявам се там наистина да обсъдим важни въпроси, най-вече касаещи и тяхната ядреса програмата, но трябва да мислим и за български интерес. Можеем да развива наистина едно добро търговско-икономическо сътрудничество с Иран и това не трябва да се пропуска

Заедно с вицепремиера Екатерина Захариева и шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, в Ню Йорк снощи президентът проведе и традиционната вече за страната ни среща с представителите на най-големите американски еврейски организации тук.

По-късно държавният глава и съпругата му Десислава Радева бяха официални гости на международен форум под патронажа на ЮНЕСКО в почит на героите в борбата срещу екстремизма и нетолерантността . На него беше представена „Глобална коалиция за надеждата". Президентът Радев връчи една от наградите, а от трибуната на форума посочи, че сме изправени пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности .и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе специално почетена от световните лидери, които бяха на форума за усилията й в борбата срещу екстремизма и нетолерантността

© БТА