Протести в Габрово са насрочени за този час. След снощното недоволство в града, което прерасна в сблъсъци, вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че решаването на проблемите в града няма да е достатъчно само с успокояване на напрежението. Кметът на града обяви, че има хора с наложени глоби, достигнали до 10 000 лева, които и до този момент не са събрани. Каква е ситуацията в града сега на живо от Десислава Петкова.

Хората в Габрово започват да се събират за третия си пореден протест. Те настояват ромите, които са приходящи в Габрово, веднага да напуснат града. Става ясно, че ще бъде сформирана междуведомствена комисия от местна власт и институции, която ще се занимае с този въпроси. Днес в Габрово има засилено полицейско присъствие. Вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова призоваха за спокойствие.

Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

Директорът на полицията в Габрово подаде оставка. За нея настоя премиерът Бойко Борисов след протестите и напрежението в града в последните дни. Остав...

Габрово продължава да бъде под полицейска блокада и днес, след като късно снощи протестиращи запалиха две къщи обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени .

Христо Терзийски - директор Главна дирекция "Национална полиция": По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им.

Заради ескалацията на напрежение роми, живеещи в града, напускат домовете си. Вицепремиерът Томислав Дончев увери,че за запазване на обществения ред са предприети мерки без оглед на етническия произход.

Томислав Дончев -вицепремиер : Хората са гневни. От усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите. От злоупотребите със социални плащания. Както ми казаха десетки граждани: Тия социални помощи ги плащаме ние. И за това трябват мерки, веднага след въдворяване на спокойствие на територията на общината.

Кметът на Габрово призова хората да запазят спокойствие.

Таня Христова - кмет на Габрово: Още веднъж заявявам пред всички габровци: не заселвам роми. Нито имам желание, нито правомощия за подобен акт. Проблемът с ромите не е проблем само на Габрово. Проблемът е на цялата държава. Има 4-5 месеца до местните избори. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна.

На извънредно заседание Общинския съвет в Габрово беше запознат с предприетите мерки от институциите като събарянето на къщите, засиленото полицейско присъствие във връзка с извънредната ситуация в града.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия в Габрово (ВИДЕО)

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия в Габрово (ВИДЕО)

Напрежението в Габрово ескалира тази вечер. Стигна се до сблъсъци между жандармерия и протестиращи. Сред ранените има и двама журналисти, отрязавали с...