Предстоящият 24 май беше отбелязан в централата на Европейската комисия в Брюксел. Събитието беше организирано от българския еврокомисар Мария Габриел и в него участваха министри, посланици, евродепутати и българи, работещи в евроинституциите.

За първи път в Брюксел беше показан и първият Софрониев препис на "История славянобългарска", изложбата на старопечатни книги "Книги, посоки и публики" и 3D визуализация на пътя на кирилицата.

За нас българите думите "духовност", "култура", "език" и "азбука" са свещени, каза комисар Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: Неслучайно патриархът на българската литература Иван Вазов ни е дал стихотворението "Език свещен на моите деди". Това е нашият свещен език. Ние българите през вековете сме преминавали със самочувствие, че сме дали нещо на Европа, че сме дали нещо на света.
Боил Банов, министър на културата: Искаме да покажем, че сме европейци, че корените на Европа са и при нас и че сме неразделна част от Европа и то не от вчера и днес. С голямо самочувствие го правим, с голяма гордост и мисля, че стана едно много хубаво събитие, така както подобава за най-хубавия празник".