НОВИНИ

Предстоят съдбовни избори в германската провинция Бавария

В германската провинция Бавария утре се провеждат избори. Резулатите от тях могат да се отразят на върху четвъртото правителство на канцлера Ангела Меркел, като доведат до промени в ръководството на важни германски министерства. Сега вътрешен министър на Федералната република е лидерът на Християн-социалния съюз, известен още като баварска партия, Хорст Зеехофер. Социолозите предвиждат катастрофални изборни резултати за съюза. Големите печеливши се очаква да бъдат зелените и след тях десните популисти от Алтернатива за Германия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:17, 13.10.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Политиката в Бавария напоследък дотолкова нагарча на избирателите, че се налага подслаждане. Предизборните тенденции обаче си личат дори от таблите с кексчета - най-много се харесват тези с логото на „Зелените". Това е истинска новост, която в Германия наричат революционна. Бавария е една от 16-е федерални провинции. Известна е с моторните си заводи, бирените фестивали, футболният клуб Байерн Мюнхен и от 1966-та насам е управляван единствено от консервативния Християнсоциален съюз.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария: Дългосрочната политика на стабилност означава едно - предсказуемост, надеждност, ясна посока, ясни координати. Казват, че Бавария е приказна. Не казвам, че разказвам приказки, но това е приказна страна и цитирам "в която почти всичко е по-добре". Втори цитат: „Това не е съвпадение, но богатството в Бавария се прави от държавата.“
;

Въпреки тези безспорни факти, избирателите бягат. Партията е самостоятелна само в Бавария и затова за краткост я наричахме „баварска". След вота утре това ще се изчерпи от съдържание. Най-мрачните прогнози сочат, че тя може и да изпадне в опозиция.

Манфред Гюлнер, ръководител на изследователския институт „Форза": Християн-социалният съюз изгуби притегателната си сила в Бавария. В миналото печелеше избиратели от ляво и от дясно, но сега прогони онези от либералния център заради курса на конфронтация към християндемократите и канцлера. Тези избиратели търсят алтернатива. Като се огледат, виждат слаби социалдемократи и свежи представители на „зелените".
;

Зелените в Германия, все повече заприличват на консервативна партия не само заради прилива на избиратели от дясно. Ценностите им са консервативни - защитата на природата, грижата за родния край, но и подсилване на интернет сигнала в селските райони, а както и отворени граници със съседите. Точно по това се отличават значително от Християн-социалния съюз, който вчера заедно с австрийския канцлер продължи контрола по границата с Австрия. Не Меркел, а Курц предпочетоха баварците за рамо в кампанията.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Заедно сме постигнали много на европейско ниво. По миграцията, много неща, които казахме през 2015 г. и за които бяхме демонизирани и критикувани, сега се възприемат в Европейския съюз. Важно е, защото ние бяхме за непредубедена Европа, но не без контрол.

Отсъствието на Ангела Меркел от баварската кампания автоматично я освобождава от отговорност за предстояща загуба. Резултатите обаче могат да предизвикат сътресения в Берлин и непредвидими последствия за правителството, което се клати и заради баварците. В Германия започна гореща политическа есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов
Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов
Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд
Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд