Температурите ще останат високи през почивните дни. След вчерашния инцидент, при който заради силния вятър се откъсна парашут с двама туристи, екипът ни във Варна провери как работят фирмите, които предоставят въздушни атракции на туристите. Всяка база работи след издаване на разрешително за един сезон, като фирмите са задължени да представят сертификат за цялото оборудване, което ползват.

Варна

Заради силния вятър и голямото вълнение днес парасейлинг на варненските плажове не се допускаше. Единствената разрешена водна атракция за туристите бяха джетовете. Всеки ден екипи на Морската администрация обхождат базите, които предлагат забавления в морето. Проверяват се не само документите, но и самите съоръжения.

Контролира начина на предоставяне на услугата, което означава инструктирани ли са лицата, гражданите, които ще използват тази услуга, декларирали ли са, че са наясно как се ползва тази услуга, какво могат, какво им е забранено да правят и рисковете, които съществуват.

Проверява се и правоспособността на капитана, който управлява моторната лодка, която тегли парашута.

Той трябва да преценява и обстоятелствата, при които дава тази услуга. Тук говорим за метеорологични условия.
© БГНЕС

Служителите във водните бази в курорта "Златни пясъци" не искаха да говорят и да бъдат снимани.

За някои туристи екстремното преживяване да летиш с парашут над морето си заслужава, за други е неоправдан риск.
Гостите ми са от Австралия. Чули са за инцидента и се страхуват.
Аз съм тук с малки деца и това не е подходящо за тях.
За първи ден сме днес тук. Да, безопасно е.
Не съм много сигурен с тези неща.

Любителите на адреналина трябва да знаят, че водните атракциони са безопасни, ако морето е спокойно, а вятърът - умерен.