НОВИНИ

Предупреждение за терористична опасност в Европа по празниците

Вашингтон издаде предупреждение към американските граждани да бъдат бдителни при визитите си в Европа по време на празниците заради потенциална опасност от терористични атаки. Държавният департамент твърди, че е получил достоверна информация, според която бойци от "Ислямска държава", Ал Кайда и други групировки планират нападения в Европа. Предупреждението е в сила до 20 февруари догодина.

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 22.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Американските граждани да бъдат бдителни на празничните събития, пазарите на открито, при използване на обществения транспорт и посещения в хотели и ресторанти, предупреждава Държавният департамент. Отбелязва се и наличие на достоверна информация, че групировки като Ислямска държава, Ал Кайда продължават да планират терористични нападения в Европа. Припомнят се и терористичните актове в Белгия, Франция, Германия и Турция през тази година.

"Никога не сме имали по-висока терористична заплаха на наша територия", отбеляза френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Той увери, че нищо не е оставено на случайността.

Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция: "Взели сме значителни мерки, но нулев риск не може да има. Тези, които го гарантират, лъжат френския народ. Като вътрешен министър, в тясна координация с Министерство на правосъдието, казвам отново - прави се всичко възможно, всяка минута и всеки миг за избягване на терористичната заплаха и защитата на френския народ."

Двама от предполагаемите терористи са арестувани в Марсилия, четирима - в Страсбург и един на неуточнено място. В края на седмицата в Страсбург се открива един от най-големите коледни пазари в света, но кметът на града заяви, че заговорът изглежда насочен по-скоро към района на Париж. Някои от задържаните са били в Сирия и Ирак, един от тях е разпознат по информация на португалското правителство. При извършените обиски са открити общо пет единици оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова потвърди, че БСП няма да предлага министри в служебен кабинет
Корнелия Нинова потвърди, че БСП няма да предлага министри в служебен кабинет
Огромна верижна катастрофа в Китай
Огромна верижна катастрофа в Китай