НОВИНИ

Предвижда се къщите-музеи на Яворов и Смирненски да бъдат ремонтирани

Предвижда се къщите-музеи на Пейо Яворов и Христо Смирненски да бъдат ремонтирани, обяви на пресконференция в БТА новият директор на Националния литературен музей Пламен Крайски, който представи насоките за развитие на музея за периода 2016-2020 г.

bnt avatar logo
от БТА
15:24, 26.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
предвижда къщите музеи яворов смирненски бъдат ремонтирани

За проблемите около къщата на Яворов, Крайски посочи, че те вече са започнали да се решават, тъй като са намерени новите й собственици и след среща с министъра на културата има уговорка да бъде направена замяна с друг имот, а къщата на Яворов да се върне на държавата. Новият собственик е предложил докато продължава тази процедура да направи всичко възможно фасадата да бъде възстановена и по нея вече се работи.

Спасяването на къщата започна и то ще бъде детайл по детайл, заяви главният уредник на музея Иво Милтенов. Той уточни, че пукнатините в сградата не са обект на настоящия ремонт, който сега включва оправяне на фасадата и покрива. Новият собственик дарява също изготвен и одобрен проект за вътрешно укрепване, финансиране за който тепърва ще се търси.

;

Другият голям проблем е със сградата на къщата-музей на Христо Смирненски, която също е почит разрушена. Миналата година Министерството на културата е заделило средства и е ремонтиран покривът. Вече има готов проект за реставрация и консервация на къщата и имам уверението, че в министерството ще се погрижат да осигурят средства за реализацията и на този проект, посочи Пламен Крайски. По думите му ще бъдат необходими около 250 хил. лв., а прогнозите са ремонтът да започне тази година и до една година да бъде готов.

Соня Кирицова, главен уредник на къщата-музей на Смирненски каза, че този проект предвижда реставрация на оригиналното разположение и възстановяване на битовата експозиция. Предвижда се и обособяването на модерен посетителски център.

Сред основните дейности на Националния литературен музей е още обновяването на дом-паметника на Елин Пелин в село Байлово. Поставили сме си цел да подновим експозициите в къщите-музеи, които имат нужда, тъй като 25 години почти нищо не е пипано, посочи Крайски. Сред проблемите на музея е осигуряване на сграда или помещение за съхранение на фондовете. Важен момент от работата им е създаването на такива музейни продукти, които да са близки и на хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Украйна се създава Чернобилски биосферен резерват
В Украйна се създава Чернобилски биосферен резерват
Бивш кмет на Хасково e обвиняем за злоупотреба с власт
Бивш кмет на Хасково e обвиняем за злоупотреба с власт