Непрекъснати набези тормозят жителите на село Могилино. Крадците вземат, каквото намерят – зимнина, покъщнина, пари, често чупят и самите къщи. Не се страхуват, че ще бъдат заловени, защото в селските райони обикновено един полицай отговаря за по 3-4 населени места и не смогва да ги обикаля. С промени в Закона за МВР се предлага реформа, при която 700 младши инспектори да се пренасочат към селата.

Могилино, Две Могили

От години хората от русенското село Могилино се оплакват от почти ежедневни кражби. Преди по-малко от 3 месеца при грабеж беше убит и възрастен мъж.

Цветелина Райчева: „Досега беше в необитаеми къщи, сега и в обитаеми вече.”

Хората от Могилино са разбрали, че колкото и да ограждат и барикадират домовете си, не могат да спрат крадците.

Стефан Цанев: „Притеснен съм, притеснен съм. И какво става – значи принуждават хората къде легално, къде нелегално да си набавят оръжие.”

Кметът на Могилино иска да се сложи видеонаблюдение в селото, но нямало пари. Затова разчита на обещаните промени и скоро един полицай вече да обхожда поне 2, а не 3 села.

Петко Антонов – кмет на село Могилино: „Има полица, който патрулираше в 2-те села, и тогава имаше респект, нямаше такива престъпления.”

От МВР предлагат министерството и районните управления да се охраняват от служители на трудови правоотношения. По този начин ще се освободят между 500 и 700 младши инспектори, които ще попълнят недостига на полицаи в страната и така ще се повиши сигурността в малките населени места.