НОВИНИ

Предвиждат се нови драконовски мерки срещу нарушителите на пътя

1 000 лв. глоба за каране в аварийна лента на магистралата. Депутатите предлагат и наказания за шофиране след употреба, а не под въздействие на наркотици, както е досега. Това са част от идеите за поредни промени в Закона за движение по пътищата, който депутатите ще гласуват на есен след лятната си почивка. На този фон от МВР отчитат в рамките седмица в периода 3 - 9 юли малко над 17 000 нарушения на пътя.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:10, 28.07.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

1 000 лв. глоба и три месеца без книжка - това е санкцията, която депутатите предлагат за шофиране в аварийната лента. В момента глобата е 20 лв. като за общо нарушение. Цифрите показват, че за шест месеца са засечени 142 случая на шофиране в аварийната лента.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Те там се движат и с висока скорост и видяхте, удариха линейка, която отива да спасява обърнал се автомобил. Те я удариха с БМВ-то и всички бяха на мелето. Сами няма да може да се справим. Никое министерство не се справя само в никоя държава. Ние чакаме помощ отвсякъде.

Друго от предложенията - поправка, която да забранява на водачите да карат „след употреба на наркотични вещества“, а не както е досега „под въздействие“. По този начин пробите няма да се обвързват с времето на приема им.

Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди няколко дни, отново ще подлежи на санкция.

Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи: Този тест, който се въвежда с тези промени и с наредбата, която ще влезне в сила, е да се установи употребата на такова наркотично вещество.

В същото време от МВР признават, че въпреки по-строгите санкции, продължават да имат проблем със събираемостта на глобите. До сега например глобите за скорост са вдигнати два пъти.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Като считаш и решаваш, че си ненаказан, много бързо отиваш до второ, трето, пето нарушение.

На този фон проучване на „Екзатка“ показва, че направените до момента законодателни промени до 22-и юни не се борят със същинския проблем, а се фокусират прекалено много около глобите. С най-високо одобрение сред направените поправки се ползва тази, според която на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол, следва да се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.

Шофьорите почти единодушно одобряват поправките, които биха могли да доведат до спад на пътнотранспортните произшествия. Шофьорите са най-големите скептици относно резултатите от премахването на предупредителните табели за радари и камери по пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи последното заседание за сезона на Народното събрание
Приключи последното заседание за сезона на Народното събрание
Полицаи от Септември намериха и върнаха чанта с пари на нейните притежатели
Полицаи от Септември намериха и върнаха чанта с пари на нейните притежатели