НОВИНИ

Предвиждат целеви отпуск за осиновителите

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова съобщи, че са подготвени законодателни проектопромени за възможност за целеви отпуск за осиновителите, както и за уреждане на реда на отпуските на осиновителите. Русинова каза това пред журналисти. Тя участва на кръгла маса на тема "Обществените нагласи към осиновяването". Форумът се организира от социалното министерство и Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО).

предвиждат целеви отпуск осиновителите
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 26.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Неправителствените организации отдавна настояват за целеви отпуск от година за осиновителите след осиновяването на детето, независимо от неговата възраст.

По повод все още съществуващите стереотипи в обществото по отношение на осиновяването, министър Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства и цитира думите на литературния герой Мечо Пух, който казва на Прасчо, че любовта не се пише, тя се чувства. Не може Семейният кодекс да регулира нагласите на хората, той дава предпоставките самата система да е бърза, да е в помощ на децата и семействата, да няма забавяне на процедури, да има бърза реакция на социални работници, допълни социалният министър. По думите на Русинова целта на предложените преди месец промени, е да бъдат максимално подкрепени семействата преди осиновяването и след това.

Министърът смята, че трябва да има достатъчно публичност по темата за осиновяването в българското общество, за да може в годините стигмата към осиновените деца и хората, които осиновяват, да отпадне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегация на КЕВР е на работна визита в Румъния
Делегация на КЕВР е на работна визита в Румъния
Пожар гори край Нови хан (СНИМКИ)
Пожар гори край Нови хан (СНИМКИ)