НОВИНИ

Преговорите за Брекзит ще засягат правата на гражданите до октомври

До октомври преговорите за Брекзит ще засягат правата на гражданите, финансови и други въпроси, а Ирландия ще се обсъжда отделно. Това стана ясно след днешното начало на разговорите по развода в Брюксел. Двете страни бяха представени от британския ресорен министър Дейвид Дейвис и главния европейският преговарящ Машил Барние.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:50, 19.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
преговорите брекзит засягат правата гражданите октомври

Размяна на цитати на Жан Моне и Уинстън Чърчил беляза началото на преговорния процес за Брекзит. Не съм нито оптимист, нито песимист, аз съм просто решителен цитира сънародника си Мишел Барние, от страна на Евросъюза.

"Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност", припомни Чърчил британският преговарящ Дейвид Дейвис. Документът след срещата им предвижда преговорите да продължат в седмиците, които започват на 17 юли, 28 август, 18 септември и 9-ти октомври. Работни езици ще бъдат френски и английски с преводачи на Европейската комисия. Двамата преговарящи посочиха прозрачността като неотменно условие.

Мишел Барние - преговорящ на ЕС за Брекзит: Днес се договорихме за датите, организацията и приоритетите на преговори. Първо ще се заемем с най-спешните въпроси. Трябва да разсеем несигурността, причинена от Брекзит.

Следващият кръг от преговори ще бъде за бъдещото партньорство, съобщи преговарящият на Съюза Мишел Барние и посочи, че целта е разводът да протече организирано. Атмосферата в първите контакти е била невероятно позитивна, постигнат е значителен напредък в редица области, отбеляза британската страна, представлявана от Дейвид Дейвис.

Дейвид Дейвис - министър за Брекзит на Великобритания: Ясно е, че и двете страни желаем да постигнем възможно най-добър резултат и възможно най-силно сътрудничество - такова, което работи в полза и на Обединеното кралство, и на Европейския съюз.

Дейвис поясни, че офертата на Лондон за правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в съюза ще бъде представена от премиера Тереза Мей на срещата на върха с 27-те в Брюксел тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският премиер Зоран Заев пристига в София
Македонският премиер Зоран Заев пристига в София
Радев и Путин са обсъдили развитието на руско-българското сътрудничество​
Радев и Путин са обсъдили развитието на руско-българското сътрудничество​