НОВИНИ

Преговорите за минималната работна заплата в задънена улица

Преговорите за минималната работна заплата са в задънена улица. Не е ясно как точно ще се определя нейният размер. Още преди три месеца служебният кабинет си постави за цел да изработи изцяло нов механизъм за размера на минималния доход. Той трябваше да гарантира, че всяка година минималната заплата ще расте. Различните позиции на синдикати и бизнес обаче върнаха преговорите и механизма в изходна позиция.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:44, 25.04.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Обрат в преговорите за размера на минималната работна заплата. Три месеца синдикати и бизнес обсъждаха изцяло новия механизъм за минималния доход. Формула обаче все още няма. Препъни камъкът се оказа определянето на максималният размер, до който може да расте заплатата.

Ивелин Желязков - Асоциация на индустриалния капитал: Ситуацията в момента е, че в последните няколко години в България МРЗ нарасна с 35%, а средната с 20% - сами виждате, че това е едно двойно изкривяване, по тази причина ние искахме да има горен праг и той да е темпът на разрастване да е средната работна заплата. Това нещо се оказва препъни камъкът за колегите от синдикатите.

Синдикатите обаче искаха повече. И понеже различията с бизнеса са непреодолими, социалният министър направи ново предложение - минималната работна заплата да се определя спрямо 15 критерии от статистиката - като производителност на труда, инфлация, среден доход и др.

Гълъб Донев - служебен министър на труда и социалната политика: В механизма няма формула, има индикатори официална информация от статистиката, която да бъде използвана в преговорния процес. Така, че няма съмнения по субективен път е определен размерът на МРЗ.
Ивелин Желязков - Асоциация на индустриалния капитал: Нещо променя ли се сега, ако се запази това последен вариант - чисто правно погледнато - не няма как да сме удовлетворени от запазване на настоящето положение.
Гълъб Донев - служебен министър на труда и социалната политика: Досега страната ни е била критикувана включително и в последния доклад който ще излезе за икономическите дисбаланси, че няма ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Но това, което имаме в момента е изцяло нов разписан механизъм, съобразен с исканията на двете страни.

Механизмът все още се обсъжда. Най-вероятно няма да бъде завършен в рамките на служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: България не търси в никакъв случай проблеми с Турция
Румен Радев: България не търси в никакъв случай проблеми с Турция
Индийка на 101 години пробяга 100 м за 1 минута и 14 секунди
Индийка на 101 години пробяга 100 м за 1 минута и 14 секунди