Опитите за постигане на мир в Либия с посредничеството на Русия и Турция се провалиха. Прекратяването на огъня засега остава в сила. В края на седмицата 11 държавни лидери ще се съберат в Берлин за втори опит за прекратяване на гражданската война в бившата джамахирия.

След 7-часови преговори вчера командващият групировката Либийска национална армия Халифа Хафтар днес внезапно си тръгна от Москва без да е подписал проекта на мирно споразумение. Руската страна обяви, че генералът е поискал още време за размисъл - до утре сутринта. Москва призова европейските сили и съседите на Либия към общи усилия.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: За да работят всички в една посока и да накарат страните в либийския конфликт да се споразумеят, а не да продължават да си изясняват отношенията по пътя на силата.
© БГНЕС

Силите на Хафтар контролират близо 80% от Либия. От април миналата година са в подстъпите на Триполи, в готовност да щурмуват столицата. Турция обаче вече е пряко замесена с военни части на страната на правителството на Файез ас Сарадж.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Внимателно ще наблюдаваме какво прави пучистът Хафтар. Ако реши да нападне отново мирните граждани и законното правителство, ще му дадем урок, какъвто заслужава.

Надеждите са примирието да се задържи поне до неделя. Тогава в Берлин ще се съберат 11 държавни и правителствени ръководители за поредна мирна конференция. В дневния ред е прекратяване на оръжейните доставки за враждуващите страни и разполагане на мироопазващи сили на ООН в Либия.